Završeni razgovori sa MMF-om: Srbija stabilna, rast 3% u 2024.

31.10.2023

15:54

0

Autor: R.B.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda zaključila je drugu reviziju po stend-baj aranžmanu i zadovoljna je kako se poštuje sporazum

Završeni razgovori sa MMF-om: Srbija stabilna, rast 3% u 2024.
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Međunarodni monetarni fond je obavio drugu reviziju tekućeg sporazuma sa Srbijom, konstatovao je makroekonomsku stabilnost i ocenio da će ekonomija rasti 3% u toku 2024. godine kada će se i inflacija sa ovogodišnjih 8% vratiti u ciljani raspon od 3±1,5%, saopšteno je nakon okončanja razgovora sa MMF iz Narodne banke Srbije.

IZ NBS ističu da je u razgovorima istaknuto da makroekonomski rezultati u okviru programa stendbaj aranžmana (Stand-by Arrangement – SBA) koji je zaključen u decembru 2022. godine ostaju jaki, uz rekordno visoke devizne rezerve i otporno tržište rada, da program strukturnih reformi dobro napreduje.

Tokom dvonedeljnih razgovora razmatrana su aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja i projekcije, i zaključeno je da se srpska privreda dobro oporavlja od prošlogodišnjih globalnih energetskih šokova, uprkos brojnim izazovima iz globalnog i regionalnog okruženja.

NBS navodi dasu izgrađeni značajni baferi za odbranu od brojnih šokova: kao što

o jake devizne rezerve, relativno nizak javni dug, održiva dinamika spoljnog duga i dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem.

S obzirom na snažnu akumulaciju deviznih rezervi i fiskalnih bafera, srpske vlasti su predložile da se aranžman tretira kao aranžman iz predostrožnosti počevši od sadašnje revizije, što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana.

Tokom razgovora, guvernerka Jorgovanka Tabaković istakla je da se u Srbiji sprovode dobre politike i da su reakcije pravovremene.

- Obezbeđene rekordne devizne rezerve i relativna stabilnost deviznog kursa dinara prema evru koju smo očuvali tokom svih prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika, bili su i ostaju važan stub odbrane stabilnosti Srbije tokom svih globalnih kriza. Oni ostaju važan element izvesnosti poslovanja i važan stub očuvanja i finansijske stabilnosti zemlje. Za nas nema dileme u pogledu politika koje ćemo voditi u narednom periodu. Verujem da smo našim rezultatima dokazali da se i u narednom periodu može očekivati da zajedničke i koordinirane mere Vlade Republike Srbije i Narodne banke Srbije uspešno odgovore na izazove iz okruženja. Ponoviću ono što često govorim - Srbija je u dobrim rukama”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike