Manji račun i uz veće cene: Novi popust za štednju struje

28.09.2023

14:15

0

Uz nove cene struje stiže i akcija Ministarstva energetike koja obezbeđuje popust na račun i do 40 odsto

Manji račun i uz veće cene: Novi popust za štednju struje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Srbije odlučila je da „vrati“ popuste na račune za struju građanima koji naprave uštede. Ovakva politika je donela određene uštede prošle zime kada je, prema računici Ministarstva energetike, popuste ostvarilo više od trećine domaćinstava.

Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike Valda je usvojila preporuku da Elektroprivreda Srbije i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju električne energije, izjavila je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović.

- Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Ove godine smo najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećali sa 30 na 40 odsto, a dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija – prenosi reči ministarke Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dodala je da je cilj Vlade Srbije da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa ove godine, zaključno sa računom za mart sledeće godine.

Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto.

Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto.

Skuplja struja od 1. novembra

Kilovatčas struje za domaćinstva i male kupce na garantovanom snabdevanju biće od 1. novembra 10,26 dinara, odnosno sa PDV-om 14,29 dinara, piše RTS o novoj ceni struje koju je „Elektroprivredi Srbije“ odobrila Agencija za energetiku.

Ovo poskupljenje je deo aranžmana Srbije sa MMF, koji prema dogovoru na osnovu kojeg je sklopljen stendbaj aranžman, smatra da cene moraju da se usklađuju sa evorpskim, kako bi EPS imao sredstva za investiranje u održivu energetiku.

Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Kako se meri ušteda

Iz Ministarstva su naveli i da će se domaćinstvima obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet procenata u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Pojašnjavaju da je važno da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu.

Uslov za odobravanje popusta je da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

Za prethodnu grejnu sezonu, na preporuku Vlade Srbije, Elektroprivreda Srbije je domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine, i u tom periodu popust na račun ostvarivalo je između 36 i 45 odsto kupaca mesečno.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike