Čeka se samo zeleno svetlo: EU u završnim pripremama za 12. paket sankcija Rusiji

13.11.2023

21:53

0

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine EU je već primenila 11 paketa sankcija protiv Moskve

Čeka se samo zeleno svetlo: EU u završnim pripremama za 12. paket sankcija Rusiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zvaničnici Evropske unije dovršavaju "poslednje detalje" predloga 12. paketa sankcije Rusiji koje će uključivati zabranu uvoza ruskih dijamanata u EU, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je potvrdio da bi Evropska komisija mogla da odobri predlog 12. paketa sankcija već u sredu, a nakon toga se taj dokument upućuje na diskusiju i odobrenje pred Savet EU u kojem su zastupljene sve zemlje članice, prenosi Rojters.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine EU je već primenila 11 paketa sankcija protiv Moskve s ciljem da umanji sposobnost Rusije da finansira rat, a te mere se odnose na različite sektore i obuhvataju oko 1.800 pojedinaca i entiteta.

- Ovaj 12. paket će uključivati nove zabrane izvoza, između ostalog i dijamanata, podizanja gornje granice cene ruske nafte s ciljem da se smanje prihodi koje Rusija ostvaruje od prodaje energenata. Završavamo poslednje detalje ovog paketa sankcija - rekao je Borelj novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova EU.

Evropske diplomate su prošle nedelje potvrdile Rojtersu da EU čeka zeleno svetlo od G7 za uvođenje zabrane na uvoz ruskih dijamanata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike