Mađarska ukazala na propuste EU: Ne uvodimo novi paket sankcija Rusiji!

27.11.2023

18:44

0

Šef mađarske diplomatije prethodne je napomenuo da EU ne treba da razgovara o 12. paketu sankcija Rusiji dok ne analizira posledice prethodnih 11

Mađarska ukazala na propuste EU: Ne uvodimo novi paket sankcija Rusiji!
Peter Sijarto - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic, File

Mađarska je odbila da podrži predloge da se u 12. paket sankcija EU Rusij i uvrste mere koje bi ugrozile energetsku bezbednost evropskih zemalja, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon sastanka sa evropskim kolegama u Briselu.

On je napomenuo da je na sastanku ponovo bilo predloga da se Rusiji uvedu sankcije u oblasti nuklearne energije, kao i da se zabrani isporuka ruske nafte naftovodom "Družba" u centralnu Evropu, uključujući Mađarsku. 

- Jasno smo stavili do znanja da se nećemo složiti sa takvim odlukama. Mađarska neće pristati ni na kakve sankcije nuklearnoj industriji, jer bi to ugrozilo sigurnost njenog snabdevanja energijom - jasno je poručio Sijarto, podsećajući da je za takve odluke potrebna saglasnost svih zemalja EU.

AP Photo/John Minchillo
Peter Sijarto

On je dodao da isporuke ruske nafte naftovodom nisu važne samo za Mađarsku, već i za susedne zemlje, posebno Češku i Slovačku. 

Šef mađarske diplomatije prethodne je napomenuo da EU ne treba da razgovara o 12. paketu sankcija Rusiji dok ne analizira posledice prethodnih 11. 

- Dok saradnja između Istoka i Zapada, koja je dugo bila pouzdana osnova za evropski rast, nastavlja da se raspada, mi već razgovaramo o 12. paketu sankcija. Neuspele odluke u Briselu poslednjih godina dovele su do značajnog smanjenja konkurentnosti Evrope. Tek smo treći po doprinosu globalnoj ekonomiji i imamo najgori učinak u decenijama. U međuvremenu, moramo da plaćamo četiri puta više za prirodni gas u Evropi nego u Severnoj Americi, a za struju – tri puta više nego u Kini - ukazao je Sijarto.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike