Lagardova: Privredna aktivnost stagnira, ali to i nije tako loše

28.11.2023

10:23

0

Autor: R.B.

Šefica ECB je pred Evropskim parlamentom bila optimistična po pitanju oporavka bloka naredne godine

Lagardova: Privredna aktivnost stagnira, ali to i nije tako loše
Kristin Lagard - Copyright Daniel Roland/Pool Photo via AP

Privredna aktivnost u evrozoni je stagnirala u poslednjim kvartalima i očekuje se da će ostati slaba do kraja godine, rekla je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard Evropskom parlamentu juče.

Lagardova je blagi pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone u trećem tromesečju pripisala kombinaciji faktora, uključujući širi uticaj viših kamatnih stopa, slabu inostranu potražnju i slabljenje podsticaja ponovnog otvaranja privrede nakon pandemije.

Ona je, međutim, izrazila optimizam u vezi sa privrednim oporavkom bloka u narednim godinama, navodeći daljnji pad inflacije, oporavak prihoda domaćinstava i rastuću potražnju u tom području, prenosi Seebiz.

Što se tiče inflacije, Lagardova je priznala da će plate i dalje igrati ključnu ulogu u pokretanju domaće inflacije.

Iako je očekivala da će se popuštanje inflatornih pritisaka nastaviti, "srednjoročni izgledi za inflaciju i dalje su okruženi znatnom neizvesnošću", rekla je.

Što se tiče monetarne politike, Lagardova je ponovila da će buduće referentne kamatne stope ECB-a biti postavljene na dovoljno restriktivne nivoe, koliko je to potrebno, kako bi ispunila svoj cilj smanjenja inflacije na dva odsto.

– Odgovarajući nivo i trajanje ograničenja nastaviće se određivati na način zavisan o podacima, procenjujući izglede za inflaciju, dinamiku bazne inflacije i snagu prenosa monetarne politike – rekla je ona.

ECB će osigurati stabilnost cena i podržati zelenu tranziciju privrede evrozone, istakla je Lagardova, a prenosi agencija Sinhua.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike