Šta EXPO 2027 znači za nauku Srbije

28.11.2023

09:16

0

Autor: R.B.

Resorna ministarka Jelena Begović u Parizu govorila o značaju međunarodne izložbe koja će biti održana u Beogradu

Šta EXPO 2027 znači za nauku Srbije
Ilustracija - Copyright Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović poručila je u Parizu, na prijemu koji je Srbija priredila za delegate Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), da će Srbija na specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 demonstrirati duh jedinstva i saradnje.

Prijemu u rezidenciji ambasade Srbije u Parizu prisustvovao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, premijer Republike Koreje Han Duk-So, ministar turizma San Marina Federiko Pedini Amati, ministri i predstavnici vlada i ambasadori zemalja članica BIE, generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i drugi gosti.

– Čast mi je što danas stojim ovde ispred vas dok proslavljamo pobedu u organizaciji Specijalizovanog EXPO 2027. Takmičenje je bilo izuzetno izazovno. Pre svega želim da izrazim našu zahvalnost na ogromnoj podršci koju smo dobili od svih vas. Upravo ta podrška nas je danas dovela ovde kao pobednike. Naši prijatelji su prepoznali da Srbija zaslužuje izuzetnu priliku da organizuje ovako neverovatan događaj koji će promovisati Beograd, Srbiju, Jugoistočnu Evropu i ceo svet – rekla je ministarka Begović.

Kako je navela, tema sa kojom je Srbija pobedila oslikava ideje saradnje, kulture, dobrog duha i inovativnosti.

– Tema obuhvata čovečanstvo, sport i muziku, ali takođe naglašava nauku i inovacije za sve, jer ona istinski naglašava našu zajedničku humanost. Muzika i kultura su ono što nas čini jedinstvenim kao nacije i države, a istovremeno prevazilazi granice – rekla je Begovićeva.

Poručila je da će Srbija demonstrirati duh jedinstva i saradnje na EXPO 2027.

– Želim još jednom da izrazim iskrenu zahvalnost svim našim prijateljima, svakom od vas što ste doprineli da budemo domaćini izložbe 2027. Tu se ne radi samo o Srbiji, već o svima nama - to je za čovečanstvo – rekla je Begovićeva.

Šta je dosad urađeno

Srbija i Beograd predstaviće danas pre podne u Parizu dokle se stiglo u pripremi Međunarodne specijalizovane izložbe u Beogradu. U prezentaciji će, pored ministarke Begović, učestvovati direktor kompanije "Ekspo 2027 Beograd" Dušan Borovčanin a u delegaciji je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Delegati će biti obvešteni da je formirana Radna grupa na nivou Vlade koja se bavi pripremom izložbe, da je doneta odluka o osnivanju kompanije, kao i da je usvojen i Osnivački akt.

- Postavljen je i pravni regulativni okvir za pripremu izložbe, kroz poseban zakon, u kome se zemljama učesnicama garantuje da će njihovi zahtevi vezani za učešće na izložbi biti prioritet u tretiranju kod svih državnih organa, što je za njih veoma važno, a i za nas je, operativno, takođe vrlo značajno – naglašava Borovčanin.

Sastavni deo današnjeg izveštaja biće i izveštaj o napretku o razrađenom elaboratu projekta koji će sadržati sve tehničke elemente o tome kako bi izložba trebalo da izgleda.

- Na njemu se intezivno radi i očekujemo da će biti usvojen tokom sledeće godine – ističe direktor EXPO 2027.

Gde će biti EXPO 2030

Delegati BIE će danas na Generalnoj skupštini BIE birati domaćina Svetske izložbe 2030. godine, između kandidata: Rim - Italija, Rijad - Saudijska Arabija i Busan - Republika Koreja, a Srbija će predstaviti dokle je stigla u pripremama za specijalizovani Ekspo 2027.

Za organizovanje Svetske izložbe EXPO 2030. ranije su se prijavili i Moskva i Odesa, ali je kandidatura povučena.

Glavna izložba EXPO 2025. biće održan u japanskom gradu Osaka, od 13. aprila do 13. oktobra.

Srbija je u Parizu 21. juna ove godine pobedila u sva četiri kruga glasanja za domaćina za organizovanje međunarodne specijalizovane izložbe u Beogradu, a takmičila se sa SAD, Argentinom, Španijom i Tajlandom.

Specijalizovani EXPO biće održan u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. sa predloženom temom "Igraj za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike