Borovčanin na čelu preduzeća EXPO 2027

22.11.2023

12:40

0

Autor: R.B.

Vlada osnovala preduzeće koje se brine za organizaciju međunarodne izložbe u Beogradu

Borovčanin na čelu preduzeća EXPO 2027
EXPO 2027. - Copyright Ministarstvo finansija

Vlada Srbije osnovala je preduzeće "Expo 2027", a za direktora je imenovan Dušan Borovčanin, objavljeno je u „Službenom glasniku“.

To privredno društvo, kako je navedeno, osniva se na neodređeno vreme u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027, koja će biti održana u Beogradu.

Za direktora tog preduzeća, čije je sedište u Beogradu, u Ulici Kralja Milana 5, izabran je dosadašnji direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije Dušan Borovčanin.

Ukupan upisani osnovni kapital privrednog društva je milion dinara.

Subvencije za hotele

Vlada Srbije je pre dva dana na sednici donela Odluka o osnivanju privrednog društva "Expo 2027".

Vlada je usvojila i uredbu o subvenciji za gradnju ili rekonstrukciju hotela za potrebe specijalizovane izložbe EKSPO 2027. Ona će iznositi 20%, a rok za prijavljivenje je 31. decembar 2024.

Da bi dobio subvenciju, investitor mora da računa da će vrednost ulaganja u novi hotel morati da bude bar pet miliona evra, a u proširenje i rekonstrukciju postojećeg, minimum dva miliona evra. Broj smeštajnih jedinica moraće da bude, najmanje 50.

Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja, koju je 20. novembra usvojila Vlada Srbije, predviđeni su podsticaji za ulaganja na području Beograda od ;20 odsto opravdanih troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva.

Direktna ulaganja će se odobriti za hotel sa tri i više zvezdica na području Beogradskog regiona, izuzev ulaganja u garni hotel i apart hotel.

U naredne tri godine, od 2024, za tu investiciju u budžetu će biti izdvajano po 22,6 milijardi dinara, ukupno 67,8 milijardi dinara (oko 578 miliona evra).

Država će ovaj projekat realizovati po posebnom, leks specijalis Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe i isključuje Zakon o javnim nabavkama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike