Vreme za promene: Da li će EU dobiti šefa za sektor hrane?

14.11.2023

09:27

0

Evropska komisija razmatra promenu strukture vrha administracije u sledećem mandatu kako bi veoma važan sektor hrane dobio viši prioritet

Vreme za promene: Da li će EU dobiti šefa za sektor hrane?
Ilustracija - Copyright Pixabay/Julien Tromeur

Vrh Evrospke unije će možda pretrpeti administrativne promene jer generalni sekretar Evropske Komisije pravi modele za eventualni budući oblik kabineta, navodi Euraktiv.

Izvor portala EU navodi i da bi bili "iznenađeni" kada poljoprivreda ne bi bila deo reorganizacije jer, kako navodi izvor portala, tom sektoru treba da se da veći prioritet u narednom mandatu EK.

Kako se navodi, sve se to dešava u trenutku kada se u EU sve više govori o osnivanju funkcije izvršnog potpredsednika (EVP) za hranu.

Potpredsednici deluju u ime predsednika i koordiniraju rad u svojoj zoni odgovornosti, zajedno sa nekoliko komesara, a prioritetni projekti su definisani tako da se obezbedi da Evropska komisija (EK) radi zajedno na blizak i fleksibilan način.

Trenutno, komesari za poljoprivredu i bezbednost hrane su pod nadzorom EVP-a za evropski zeleni dogovor, ulogu koju je prethodno obavljao Frans Timermans pre nego što je Maroš Šefčovič preuzeo dužnost u oktobru ove godine.

Poljoprivreda je pala prenisko

Generalni direktor FoodDrinkEurope, Dirk Džejkobs, rekao je da je osnivanje EVP za hranu "visoko na listi želja", kao i da je hrana "prenisko na listi" prioriteta EU.

- Ako pogledate krizu koju smo imali u poslednjih nekoliko godina, uvek je hrana bila ključna u svemu tome. Postoji potreba da se hrana stavi na više mesto na tom planu i da se zaista vidi kao strateški lanac vrednosti koji treba podržati - rekao je Džejkobs uz tvrdnju da to mora da se odrazi na organizacionu postavku Komisije.

Ideja je takođe popularna među grupama civilnog društva, od kojih su se neke udružile u okviru krovne organizacije, Koalicije za politiku ishrane, kako bi pozvale na posvećenog EVP kao deo svog manifesta 2023.

Za Giliju Riedo, zaduženu za poljoprivredu i politiku održive hrane u Svetskom fondu za prirodu (WWF) posvećeni EVP bi bio "od ključnog značaja za početak i konsolidaciju tranzicije ka održivom sistemu ishrane EU".

Kako je rekla to bi takođe poslalo "veoma snažan politički signal" građanima, pokazujući da je učiniti hranu održivijom i pristupačnijom "glavni prioritet".

Pozivi za osnivanje nove funkcije dolaze neposredno uoči pokretanja strateškog dijaloga o poljoprivredi predsednice Komisije Ursule fon der Lajen, koji se očekuje u narednim nedeljama, a koji bi trebalo da prevaziđe polarizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike