Veliki zaostatak: Zapadni Balkan gleda EU, a Evropa mora SAD i Japan

10.11.2023

12:17

0

Pitanje konkurentnosti nije samo pitanje za Zapadni Balkan već i čitavu Evropu koja zaostaje za Amerikom i Japanom, naglašeno u PKS

Veliki zaostatak: Zapadni Balkan gleda EU, a Evropa mora SAD i Japan
Marko Čadež, predsednik PKS - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas se predstavnicima privrede i poslovnih udruženja predstavlja Izveštaj Evropske komisije (EK) o Srbiji za 2023. godinu i novi Plana rasta za Zapadni Balkan.

Predsednik PKS; Marko Čadež, je zahvalio EK što je u izveštajima dala izuzetan značaj onome što privreda, ne samo Srbije, nego i Zapadnog Balkana, zahteva unazad tri godine, a to je što ranije uključivanje celog regiona u jedinstveno tržište, čak i pre završnog punopravnog članstva u EU.

- Bez ovoga naše privrede jednostavno nisu u stanju da opstanu. Izveštaji su korisni kako za vladu, tako i za sva ministarstva, posebno ona koja se bave evropskim integracijama, ali i reformama i promenama koje su nam neophodne da bismo ojačali našu privredu i završili kulturne reforme - naglasio je Čadež.

Prema njegovim rečima, često se zbog svih tih detalja zaboravlja širi kontekst izveštaja, a to je napredak Srbije ka EU i integraciji ovog dela kontinenta u uniju.

- Kao kontinent, u istom smo problemu zato što postajemo nekonkurentni na svetskom globalnom tržištu. Kada pogledate stope rasta Evrope 27, članice EU daleko su ispod Sjedinjenih Američkih Država ili Japana - kazao je predsednik PKS.

Zbog toga je, naglašava Čadež, važno da započnemo jedan novi dogovor da bismo održali Evropu tamo gde joj je mesto, a to je među vodećim ekonomskim regionima sveta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike