Čak 12.000 evra po kvadratu! Grad u komšiluku nudi luksuzne nekretnine, a kupuju ih najviše - Ukrajinci

08.11.2023

21:43

0

Većina ostalih cena novogradnji se vrti oko iznosa od 4.500 do 5.800 za kvadratni metar stana u novogradnji

Čak 12.000 evra po kvadratu! Grad u komšiluku nudi luksuzne nekretnine, a kupuju ih najviše - Ukrajinci
Ljubljana - Copyright Pixabay

U Ljubljani, završava se zgrada koja je deo projekta Palais i Vila Šelenburg, koja košta i do 12.000 evra po kvadratu za najbolje stanove u zgradi.

Cena kvadrata stanova ovde se kreće od 8.000 do 12.000 kvadrata, odnosno stanovi koštaju od 650.000 evra, što je najjeftinije od 75 kvadrata sa dva parking mesta, pa i dalje. Ovo čini ovu novogradnju još skupljom od najskuplje zagrebačke novogradnje, koja u nekoliko najekskluzivnijih primeraka iznosi oko 10.000 evra po kvadratu, ali je to jedinstvena zgrada na tržištu, dok druge novogradnje u Ljubljani koje su koji se trenutno prodaju ili su nedavno prodati nisu došli do tih visina. Većina ostalih cena novogradnji se vrti oko iznosa od 4.500 do 5.800 za kvadratni metar stana u novogradnji.

Palata Šelenburg nudi 125 stanova, od kojih je, prema podacima agencije za nekretnine Colliers, manje od 1/3 dostupno za kupovinu. Kompanija Reitenburg, odnosno njena projektna kompanija Tivoli, izgradila je Palatu i Vilu Šelenburg u centru grada na prostoru nekadašnjeg Koloseuma, a to su generalno neki od najskupljih stanova u glavnom gradu Slovenije.

Pixabay
 

Kako je pisao portal Žurnal24, kupci prestižnih stanova su uspešni slovenački preduzetnici, sportisti, naučnici i pravnici, uglavnom Slovenci i nešto manje njih iz bivše Jugoslavije i Ukrajine.

Naselje je podeljeno na dva dela, a to su Vila Šelenburg i Palata (Palais) Šelenburg. Vila je mesto posebnog luksuza i sadrži ukupno 14 stambenih jedinica, veličine od 119 do 225 kvadratnih metara i jedan penthaus od 335 m2. S druge strane, palata se sastoji od 110 jedinica. Za svaki stan su obezbeđena dva parking mesta. Tu su i dve prostorije za skladištenje bicikala koje su stalno čuvane. Palata takođe ima recepciju koja radi 24 sata.

Agencija za nekretnine Colliers nudi još neke novogradnje u Ljubljani - projekat Park Devana II, Spektra, Kvartet i Naselje Lagom.

- Generalno, tržište stambenih nekretnina u Sloveniji nastavlja da pokazuje stabilnost i potencijal za rast, iako se suočava sa određenim izazovima. Rast cena stambenih nekretnina može biti rezultat niza faktora, uključujući veliku potražnju za stanovima i kućama, niske kamatne stope i ograničenu dostupnost novih stanova. Ovo može predstavljati izazov za pristup tržištu stanova, posebno za mlade ljude ili one sa nižim prihodima. Pitanje održivosti ovog rasta cena stambenih nekretnina ostaje otvoreno, posebno u kontekstu ekonomske situacije i potencijalnih promena na tržištu rada – kaže Filip Vučagić, direktor agencije Colliers, dodajući da regulatorne intervencije ili promene interesa stope mogu značajno uticati na dinamiku tržišta stambenih nekretnina.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Projekat Park Devana II, koji ima 95 stanova u ponudi na tržištu, još uvek je oko polovine. Oglašene cene stanova kreću se od 183.000 do 1,09 miliona evra, odnosno oko 5.800 evra po kvadratu. Iza projekta Devana Park II stoji kompanija Rezona, koja je u vlasništvu bugarskog fonda MVF Holding AD. Projekat Spektra sa 208 stanova oglašava cene stanova od 250.000 do 700.000 evra, kvadrat je oko 5.000 evra. Investitor Spektra Invest, u vlasništvu Rastodera i crnogorske Zetagradnje, oglašava ovaj objekat kao najvišu stambenu zgradu u Sloveniji.

Projekat Kvartet sa 221 stanom, koji se oglašavaju po cenama od 224.890 do 494.390 evra, košta oko 4.500 evra po kvadratu. Investitori iz slovačke kompanije Corvin grade ovo naselje pored tržnog centra Aleja u Šiški. U agenciji Colliers kažu da je oko 10 odsto stambenih jedinica neprodato.

U naselju Lagom sa 100 stanova cena kvadrata je oko 4.300 evra. U centru Ljubljane crnogorski investitor Čelebić gradi naselje RB Elipsa, gde su bile dostupne 64 jedinice, a stanovi su prodavani za oko 3.900 evra po kvadratu bez PDV-a.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike