Uvodi se nova metodologija osiguranja depozita

09.11.2021

12:58

0

Premija osiguranja obračunavaće se i plaćati na osnovu rizika koji je prisutan u poslovanju pojednih banaka

Uvodi se nova metodologija osiguranja depozita
Copyright Foto: Profimedia

U Srbiji se primenjuje linearni model za obračun premije osiguranja depozita, gde sve banke premiju isplaćuju po istoj stopi, ali zakonom je od pre dve godine predviđeno da se premija osiguranja obračunava i plaća na osnovu rizika koji je prisutan u poslovanju pojednih banaka, navode u Agenciji za osiguranje depozita.

- To je model koji je obavezujući za sve zemlje Evropske unije i smatra se da on odražava najbolju međunarodnu praksu. Naš zakon je to prepoznao i u ovom pogledu ćemo harmonizovati naše propise sa evropskim. Upravni odbor Agencije, uz saglasnot NBS, usvojio je metodologiju. Agencija je planirala da primena počne tokom 2022. godine. što je i u skladu sa memorandumom koji smo potpisali sa MMF-om - ističu u Agenciji za osiguranje depozita.

Kako dodaju, sve je urađeno u skladu sa smernicama za obračun premije osiguranje depozita koje je izdalo evropsko telo za bankarstvo, a u skladu sa direktivom o osiguranju depozita.

Posebno je važno, kako dodaju u Agenciji, da će se premija obračunavati i naplaćivati zavisno od procenjenog faktora rizika i Agencija će od NBS dobijati faktor rizika kojim će se korigovati, odnosno uvećati ili umanjiti visina premije koju bi banke inače plaćale kada bi se primenjivala jedinstvena stopa.

- Banke koje su manje rizične plaćaće manji iznos na ime premije, a rizičnije banke će plaćati veći iznos. Novi obračun će biti pravičniji od postojećeg linearnog. U početku primene raspon varijacija, zavisno od faktora rizika, ne bi trebalo da bude veliki, pa će razlike između banaka biti, recimo, u intervalu od 0,8 do 1,25. Tako će banke sa najmanjim rizikom platiti za 20 odsto manju premiju nego što bi plaćale prema linearnom modelu, a one sa najvećim rizikom za 25 odsto više od proseka, odnosno jedinstvenog iznosa - naveli su u Agenciji.

Prilikom određivanja faktora rizika koristiće se, kako kažu, pet grupnih indikatora. Kada je reč o promeni visine osiguranog depozita sa sadašnjih 50.000 evra, kako ističu, neće žuriti sa povećanjem ove sume, ali i da se razmatra podizanje na 100.000 evra, koliko on iznosi i u zemljama EU.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike