Kriza, kriza, ali ne i za neke banke: Profit HSBC 235%

30.10.2023

09:53

0

Mnoge zemlje i kompanije gledaju kako će da izbegnu recesiju, ali ne i britanska HSBC

Kriza, kriza, ali ne i za neke banke: Profit HSBC 235%
Ilustracija - Copyright Pixabay/malcolm swallow

Londonska banka HSBC saopštila je danas da je njen profit, nakon oporezivanja, u trećem kvartalu porastao za 235 odsto međugodišnje.

Profit banke je 6,26 milijardi dolara, a, prenosi CNBC, pre oporezivanja banke iznos je bio 7,7 milijardi dolara. I pored toga što je skok ogroman, analitičari su očekivali još bolje rezultate. Njihova prognoza je bila 6,42 i 8,1 milijardu dolara.

Odbor banke je povodom ovih rezultata odobrio treću privremenu dividendu od 10 centi po akciji. HSBC je takođe saopštio da će uskoro pokrenuti dalji povratni otkup akcija za najviše tri milijade dolara koji će biti završen do 21. februara 2024. godine kada budu objavljeni rezultati banke za celu 2023. godinu.

- Zadovoljstvo nam je što ćemo ponovo nagraditi naše akcionare. U 2023. godini smo najavili tri povratna otkupa akcija u ukupnom iznosu do sedam milijardi dolara, kao i tri tromesečne dividende od ukupno 0,30 dolara po akciji - rekao je  izvršni direktor grupe HSBC Noel Kvin.

No, i među bankama ima razlike i u „krizi“, pa je tako prošle nedelje najveća banka evrozone, francuska „BNP Pariba“ (BNP Paribas), prijavila pad profita u trećem kvartalu za 4% međugodišnje - na 2,66 milijardi evra.

Profit je pao uprkos povećanju prihoda 11,6 milijardi evra.

Pre toga je i „Dojče banka“ saopštila da ima pad prihoda od trgovine 12% međugodišnje, a britanska banka „Barklis“ je registrovala pad od 13% u ovom segmentu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike