Bankarstvo u vreme krize: Fleksibilan novac za privredu, klijentela sve mlađa

08.03.2023

08:24

0

Bankarski sektor je stabilan, visoko kapitalizovan i izuzetno otporan na stresove, ali i on mora da se prilagođava promenama u vremenu krize, rečeno na Kopaonik biznis forumu

Bankarstvo u vreme krize: Fleksibilan novac za privredu, klijentela sve mlađa
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Bankarski sektor je likvidan i sa najboljim nivoom aktive a banke spremne da i ovoga puta budu amortizer za sve izazove koje kriza donosi, rečeno je na panelu Kopaonik biznis foruma „Bankarsкi seкtor: šta bi mogli da budu negativni efekti krize“.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, Vlastimir Vuković, je istakao da se porastom kamata štednja ponovo aktivirala, a govoreći šta se danas od banaka traži, rekao je da su privredi neophodna obrtna sredstva vrlo brzo i efikasno da mogu da ih koriste fleksibilno kada im treba, dok je poljoprivredi sve više potreban konsalting.

- Kada je reč o fizičkim licima trebalo bi da budemo svesni da naši klijenti postaju mladi od oko 20 godina i da bi trebalo da njima posvetimo posebnu pažnju - rekao je on.

Vuković je naveo da je bankama problem i da nađu prave kadrove pa je, kako je rekao, lakše dobiti novog klijenta nego radnika, pre svega iz IT sektora.

On je posebno ukazao da bi banke trebalo da budu odgovorne i održive, misleći na potrebu finansiranja obnovljivih energija što prema njegovim rečima, mora biti njihov kor biznis.

- I mi se u NLB Komercijalnoj banci tako ponašamo pa će se banka preseliti u novu zgradu koja će biti energetski samoodrživa i efikasna, kod naših nabavki nema papira a trudićemo se da ceo vozni park zamenimo električnim automobilima I biciklima - rekao je on.

Istakao je da banke imaju odgovornost da kažu “ne” uglju i prljavim tehnologijama i svemu što zagađuje, a da i kompanije koje rade poslove koji se mogu smatrati prljavim moraju biti svesne da će teško dobijati bankarske kredite za njih.

Ustezanje za novim zaduživanjem

Govoreći o uticaju krize na bankarstvo i stanju u ovom sektoru, član Izvršnog odbora Erste banke Nikola Stamenković je rekao da se uticaj krize vidi po tome što je u poslednjem kvartalu prošle godine kreditni portfolio banaka pao za 1,1 odsto, prvi put posle poslednjeg kvartala 2016. godine.

Kada je reč o mogućem kretanju kamatnih stopa, rekao je da smatra da smo pri kraju ili na samom kraju ciklusa zatezanja kamatne stope u Srbiji, pa je za očekivati da oni blago padaju kako godina bude odmicala.

- Sa evrima, koji su glavni izvor finansiranja, situacija je potpuno drugačija, pošto se očekuje povećanje kamatne stope barem one bazne - rekao je on.

Ocenio je da će rast u bankarskom sektoru zavisiti pre svega od tražnje klijenata, a ne želje i straha da banke kreditiraju klijente.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike