Počinje grejna sezona, danas će i u Beogradu radijatori biti topli

15.10.2023

08:26

0

U poslepodnevnim časovima krenuće isporuka toplotne energije građanima

Počinje grejna sezona, danas će i u Beogradu radijatori biti topli
Beograd - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Od danas u Srbiji i zvanično počinje grejna sezona. To znači da su toplane u radnom režimu sve do 15. aprila, a ako vremenski uslovi zahtevaju grejanje može biti produženo i do 3 maja.

Vanja Vukić, direktor JKP "Beogradske elektrane" rekao je za RTS da bez obzira što će danas najviša dnevna temperatura biti 18 stepeni u poslepodnevnim časovima krenuće isporuka toplotne energije građanima.

"U narednom periodu, u narednih nekoliko dana očekujemo pad temperature i Beogradske elektrane će po odluci o snabdevanju građana toplotnom energijom krenuti sa isporukom. Oko 12 sati upalićemo kotolove, zagrejati mrežu i predveče, kada temperatura bude pala, mi ćemo građanima isporučiti toplotnu energiju", kaže Vukić.

Prema njegovim rečima, građani treba da očekuju tople radijatore oko 18.30 ili 19 časova.

"Naš sistem je mirovao od 1. maja do danas tako da pozivam građane da ako postoji curenje da prijave Beogradskim elektranima, na broj 11011 - objedinjeni kol centar", napomenuo je Vukić.

Predsednice Skupštine Udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja kaže za RTS da je plan svih toplana da se danas krene sa isporukom toplotne energije. Ono što je najvažnije, kaže, jeste da su sve toplane završile tehničke probe i da su spremne za grejnu sezonu.

RTS printscreen
Ivana Kalanja, Udruženje toplana Srbije

 

Rano jutros su potpaljeni kotlovi i pokrenuti sistemi u Nišu.

Tehnički direktor toplane Darko Pejičić kaže da od jutros nije bilo problema, da je snabdevanje energentima stabilno, kao i da postoje rezerve mazuta. 

U Novosadskoj toplani danas obavljaju tople probe sistema daljinskog grejanja, nakon čega nastavljaju sa redovnom isporukom toplotne energije za grejanje u skladu sa spoljnom temperaturom i režimom rada.

"S obzirom na složenost tehničkog sistema, nemoguće je u istom trenutku, u istom danu, obezbediti iste temperature u svim objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja. Molimo korisnike usluga za malo strpljenja i razumevanja tokom perioda stabilizacije", kaže Ivana Kalanja, predsednica Skupštine Udruženja toplana Srbije.

Svaka lokalna samouprava ima svoju odluku o načinu snabdevanja toplotnom energijom, uglavnom je grejni dan sličan i traje od 6 do 22 sata.

"Ono što je bitno, temperature u različitim gradovima su različite, svi naši sistemi prate vremenske uslove, tako da, ako u nekom trenutku neki grad nema grejanje, to ne znači da ga neće imati", rekla je Kalanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike