Inflacija polako pada: U septembru više cene, ali godišnji nivo ide naniže

12.10.2023

12:37

0

Autor: R.B.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u septembru ove godine su u odnosu na avgust u proseku bile više za 0,3%

Inflacija polako pada: U septembru više cene, ali godišnji nivo ide naniže
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Potrošačke cene u septembru u Srbiji, veće su nego što su bile mesec dana pre toga. Mesečna inflacija veća je za 0,3% ali je u poređenju sa septembrom prethodne godine nivo cena je veći 10,2%, što je pad godišnje inflacije koja je u avgustu bila 11,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Od početka godine cene su u proseku veće za 6,7%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u septembru 2023, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Transport (1,8%),  Restorani i hoteli (0,9%), Zdravlje i Oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,5%), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,4%) i u grupama Hrana i bezalkoholna pića i Alkoholna pića i duvan (za po 0,2%).

Pad cena zabeležen je u grupama Rekreacija i kultura (2,9%) i Komunikacije ( 0,1%).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Procena NBS je da će krtanje cena doći u željeni koridor od "3% plus/minus 1,5%" doći sredinom 2024. godine.

Padaju cene kod poljoprivrednika

Proizvođačke cene poljoprivrede i ribarstva u avgustu ove godine, u odnosu na isti mesec lane, smanjene su za 20,4%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama: žita (-41,3%) i industrijskog bilja (-31,1%).

Kako navode, proizvođačke cene poljoprivrede i ribarstva u avgustu 2023. godine, u odnosu na jul 2023. godine, u proseku su povećane za 0,2%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama stoka i živina (1,1%) i Industrijsko bilje (1,5%).

Proizvođačke cene poljoprivrede i ribarstva u periodu januar - avgust 2023. godine, u odnosu na isti period 2022. godine, u proseku su povećane za 1,2%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar - avgust 2023. godine u odnosu na isti period 2022. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: stoka i živina (12,3%) i stočnih proizvoda (41,8%).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike