Sve teže se skućiti u Americi: Kupiš jednu, a otplaćuješ dve i po kuće

06.10.2023

22:56

0

Prosečna ugovorna kamatna stopa za pozajmice sa fiksnom kamatnom stopom na 30 godina za kredite do 726.200 dolara porasla je sa 7,41 na 7,53%

Sve teže se skućiti u Americi: Kupiš jednu, a otplaćuješ dve i po kuće
Čikago - Copyright Foto:Profimedia

Kamate na stambene kredite u Americi nastavljaju da rastu, uz posebno veliki skok prošle nedelje. Kao rezultat toga, ukupna potražnja za ovim pozajmicama pala je za šest odsto za samo nedelju dana, prema indeksu Udruženja hipotekarnih bankara.

Prosečna ugovorna kamatna stopa za pozajmice sa fiksnom kamatnom stopom na 30 godina za kredite do 726.200 dolara porasla je sa 7,41 na 7,53%. Ta stopa je bila 6,75% u istom periodu prošle godine.

Džoel Kan, potpredsednik MBA i zamenik glavnog ekonomiste kaže za Si-En-Bi-Si da je zbog visokih kamatnih stopa, koje su sve bliže osam odsto, potražnja za kreditima pala na najniži nivo od 1996. godine.

To i ne čudi, jer kuća koja je mogla da se kupi za 400.000 dolara sada košta više od milion dolara, sa kamatnim stopama koje su skočile sa tri na sedam odsto. Za kredit od 399.999 dolara, koji je odobren 2021. sa periodom otplate na 30 godina kamata je bila 2,96 odsto, što znači klijente koji su se tada zadužili kredit ukupno koštati oko 604.000 dolara, a da će oko 204.000 dolara platiti kamatu.

Amerikanac koji danas želi da podigne kredit u istom iznosu, moraće da plati mnogo više. Sa kamatom od čak 7,7 odsto, on će platiti čak 627.500 dolara samo za kamatu, što je 157 odsto više od njegove pozajmice. Tačnije, kupiće jednu kuću, a u odnosu na onog ko se zadužio pre dve godine, otplatiće dve i po.

Profimedia
 

Zahtevi za refinansiranje stambenih kredita opali su za sedam posto tokom nedelje i bili su za 11 odsto manji nego u istoj nedelji prošle godine. Refinansiranje sada čini manje od jedne trećine svih zahteva za hipoteku. Pre samo dve godine, kada su stope bile višestruko niže, potražnja za refinansiranjem činila je otprilike tri četvrtine svih zahteva.

Interesovanje za kredite za kupovinu kuća opalo je za šest posto tokom nedelje i bilo ih je čak 22 odsto manje u odnosu na isti period lane.

"Tržište nekretnina je usporilo na najniži nivo aktivnosti od 1996. godine, pošto je brz rast kamata izbacio sve veći broj potencijalnih kupaca kuća sa tržišta", rekao je Kan, koji je takođe naveo da se povećao broj zahteva za kredite sa promenljivom kamatnom stopom (ARM) koje su povoljnije. Oni su činili osam odsto zahteva, u odnosu na 6,7 procenata pre otprilike mesec dana, kada su kamatne stope bile nešto niže.  

Drugo, dnevno istraživanje kamatnih stopa iz "Mortgidž Njuz Dejlija" (Mortgage News Daily) pokazalo je da je prosečna stopa na pozajmicu na 30 godina još veća i da je u utorak dostigla 7,72 odsto. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike