Nova cena goriva u Srbiji

06.10.2023

11:45

0

Autor: G.M.Š.

Cena goriva u Srbiji ovog petka promenila se nabolje za one koji voze na benzin

Nova cena goriva u Srbiji
Točenje goriva - Copyright Freepik

Cena nafte u svetu raste u padu je od 27. septembra, neprekidno od 25. avgusta i sada se spustila sa 94 na 84 dolara (oko 11 odsto) za barel brenta. Takav trend prati i benzin, pa čak i dizel na nama važnom mediteranskom tržištu. Obe vrste goriva izgubile su na vrednosti nešto više od devet odsto.

Na pumpama u Srbiji proteklog petka benzin je pojeftinio jedan dinar, na 191 dniar ali je dizel poskupeo za tri - na 214 dinara za litar.

Međutum, između dva petka povećana je akciza na naftne derivate. Uprkos tome, danas je odlučeno da državno kontrolisana cena benzina BMB95 bude 188 dinara za litar, a evrodizela 214 dinara.

To znači da je vozači benzinaca plaćaju tri dinara manje nego protekle nedelje a vozači dizelaša su ostali na istom trošku.

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbi Vlade Srbije

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike