Za učešće za prvi stan majkama država dala 3,4 miliona evra

05.10.2023

10:15

0

Republika Srbija je u proteklih 11 meseci isplatila 395 miliona dinara majkama u vidu subvencija za kupovnu prve nekretnine

Za učešće za prvi stan majkama država dala 3,4 miliona evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, država je subvencionisala u poslednjih 11 meseci kupovinu prvog stana za majke koje nemaju svoj krov nad glavom u iznosu od 395 miliona dinara (3,4 miliona evra), rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković.

- U skladu sa tim zakonom, kada majka dobije svoje dete, a nema svoj stan ili kuću i njen suprug nema stan ili kuću, ona ostvaruje pravo na subvenciju od države u iznosu od 20 odsto vrednosti nekretnine koju kupuje. Tih 20 odsto ne može da pređe iznos od 20 hiljada evra - rekao je Selaković za TV Prva.

Dodao je da su, od kako je došao na čelo pomenutog ministarstva, primljena 602 nova predmeta od kojih je 415 rešeno pozitivno, što znači da je 415 roditelja sa decom dobilo pomoć od države za kupovinu svoje prve nekretnine i ta pomoć iznosi 395 miliona dinara.

- Pravo na subvenciju za kupovinu stana ima majka koja u roku od godinu dana od rođenja deteta podnese zahtev za pomoć - rekao je Selaković i dodao da je u budžetu za ovu godinu predviđeno preko 83 milijarde dinara za finansijsku pomoć porodicama sa decom.

Govoreći o Registru socijalnih karata, Selaković kaže da je to jedna novina kojom Srbija može da se pohvali i koja zaista u regionu nigde ne postoji.

- Reč je o registru koji objedinjuje baze podatke više državnih organa, iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, MUP-a, Republičkog geodetskog zavoda... a to se odnosi samo na one građane koji su se obratili centru za socijalni rad ili lokalnim samoupravama za utvrđivanje nekog svog prava iz oblasti socijalne zaštite, boračkih prava, dečije porodične zaštite - rekao je Selaković.

On je dodao da se u bazi podataka nalazi više od 1,2 miliona građana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike