Cena nekretnine zavisi i od sprata: Na ovom je stan skuplji i do 25 odsto!

18.01.2022

07:50

0

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova

Cena nekretnine zavisi i od sprata: Na ovom je stan skuplji i do 25 odsto!
Pixabay

Potražnja za sopstvenim krovom nad glavom, uprkos pandemiji koronavirusa, nikada nije bila veća, tvrde agenti. Stanovi se najviše kupuju za keš, ali i malo je onih po želji potencijalnih kupaca. Pored toga što im se razlikuju ukusi, u odabiru stambenog prostora veliku ulogu igra i spratnost na kojoj se nalazi.

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova. Nije isto da li su u pitanju mlađi ili stariji ljudi, bolesni ili zdravi, porodice sa malom decom ili bez, ljudi koji kupuju stan sad i ne misle da ga menjaju do kraja života.

Još je mnogo faktora koji utiču na pitanje "kupiti stan na ovom ili onom spratu" ali izdvaja se i lokacija, spremnost da se plati više ili manje, i tako dalje....

Stanovi na ovom spratu se prodaju 25 odsto skuplje

Istina jeste da svaka roba ima svog kupca i da se nalazi kupac i za stan u soliteru na 10. spratu, ali i za stan na 1. ili 2. spratu.

Iskustva agenata govore, međutim, da je najbolje posedovati stan na 2. spratu. Takve nekretnine mogu koštati do 25 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu".

Dakle, i 1. i 3. se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova. Argumenti za 2. sprat istovremeno su brojni od toga da je do stana lako doći bez lifta, do toga da ste blizu izlaza, ali i dovoljno daleko da vam prašina i buka ne dopire direktno sa ulice.

Pexels
 

Stanovi u sredini su bolji i zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način, pa je zimi toplije, a leti hladnije, a to znači i manje komunalije i troškove struje...

Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.

S druge strane, nekako je najmanje poželjno potkrovlje i prvi sprat. U potkrovlju zna biti i hladno i vruće u zavisnosti od doba godine, zna i da prokišnjava, najčešće do vrata nema lifta...

Prvi sprat, pak, mnogi izbegavaju jer često imate osećaj da ste na ulici "i da vam prolaznik vidi šta imate u tanjiru" . Prvi sprat je na udaru i zbog lopova, ali i zbog buke i prašine...

Cene najviše u poslednjih 30 godina

Da je dešavanje na našem tržištu nekretnina deo šireg, globalnog trenda svedoči i podatak da su cene nekretnina u razvijenim državama sada 10 odsto veće od višegodišnjeg proseka.

Samo u prvom kvartalu ove godine prosečni rast cena u 40 država članica OECD-a bio je 9,4 odsto, što je najsnažniji rast u poslednjih 30 godina.

Analitičari kažu da su uzrok ovog trenda niske kamate, štednja akumulirana u poslednjih godinu dana i sve veća potreba za stambenim prostorom usled širenja rada od kuće.

Bonus video

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/blic