Vučić: Gorivo je skupo zbog akciza, ali bez njih država ne može

28.09.2023

09:25

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su cene goriva više u odnosu na region, ali da je taj novac potreban za subvencije i pomoć građanima

Vučić: Gorivo je skupo zbog akciza, ali bez njih država ne može
Aleksandar Vučić - Copyright RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je u Srbiji gorivo skuplje u odnosu na region jer ovde imamo najveće akcizno opterećenje na derivate nafte ali da za to ima razloga.

- Zašto? Zato što, kada već o tome govorimo, gde je od tih zemalja jeftinija cena električne energije? Pa nigde, u Srbiji je najniža. Gde je niža cena hleba? Pa, nigde. Kada pogledate cene mleka, jaja i sve drugo. Dakle, morate da izaberete nešto, država mora da ima svoje prihode - rekao je Vučić na RTS-u.

Međutim, ukoliko kotacije nafte na berzi nastave da rastu, dodao je predsednik, a barel je na 95 dolara otišao sa 92,3 u jednom danu, država će razmotriti šta još može da se uradi.

- Mučiće nas to, ali moraćemo da vidimo šta država može da preduzme, tu smo ograničeni MMF-om, videćemo kako i šta možemo da učinimo po tom pitanju – istakao je predsednik Republike.

Kao jednu od mera na koje odlazi novac od akciza i poreza Vučić je pomenuo pomoć majkama za decu do 16 godina.

- To su dobre mere. majke će taj novac potrošiti tako što će kupiti nešto svojoj deci i da će se tako novac kroz potrošnju vratiti državi. Ljudi će biti zadovoljniji, deca će biti zadovoljnija. Deca će da dobiju neki poklon od svojih roditelja, a nama će se vratiti kroz potrošnju - rekao je Vučić.

On je objasnio da sva davanja utiču na inflaciju, ali da Srbija deluje antiinflatorno kroz druge mere.

- Zato su bile važne mere koje Narodna banka preduzela po pitanju stambenih kredita - rekao je Vučić.

Po pitanju skoka kamata banaka, on je objasnio da kamate skaču kada referentna kamatna stopa skoči u američkoj centralnoj banci i evropskoj centralnoj banci.

"Živimo kao u normalno vreme, a..."

Na pitanje kako gleda na ulogu države u socijalnim merama, Vučić je rekao da je protiv toga da država mora da pomaže oko svega.

Profimedia
 

 

- Ja sam protiv toga da država mora svakome da pomogne oko svega, zato ja u ekonomskom smislu volim Ameriku - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija uspeva da ekonomski napreduje i pored raznih problema.

- U teškim uslovima, kada smo imali i koronu, migracije, rat u Ukrajini, mi ne živimo u normalno vreme. Mi imamo evropski rat na svom tlu, koji osećamo sa svim njegovim posledicama. Mi imamo probleme na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

On je podsetio da će penzionerima za koji dan povećanje penzija.

- Penzioneri, sad za koji dan je prvi oktobar, 5,5 odsto im ide povećanje. Ide 14,8 odsto od prvog januara, to je kumulativno 21,1 odsto. Znate li koliki je to novac - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike