Evo gde će biti popusta za penzionere: Još 16 firmi u sistemu penzionerske kartice

19.09.2023

12:36

0

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) danas su potpisani sporazumi sa 16 preduzeća koja su se uključila u akciju „Penzionerska kartica“

Evo gde će biti popusta za penzionere: Još 16 firmi u sistemu penzionerske kartice
Penzionerska kartica - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Broj trgovinskih kompanija, banja, i firmi koje vrše usluge za potrošače a koje su se pridužile akciji uvođenja penzionerske kartice s popustima, uvećao se danas za 16 imena.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) danas su potpisani sporazumi sa noovpridošlim preduzećima a činu je prisustvovao i ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, današnjim potpisivanjem sporazuma broj firmi i institucija koje su podržale ovu akciju, a koja penzionerima omogućava da jeftinije dolaze do određenih proizvoda i usluga premašio je 600.

- „Naftna Industrija Srbije“ će dati popust od jedan do tri dinara po litru goriva zavisno od vrste goriva. Sporazum sa „Putevima Srbije“ omogućava smanjenje cene putarine za tri odsto za naše najstarije sugrađane. Ljudi iz „Amana“, koji su takođe potpisali sporazum nude do 10 odsto popusta na svoj asortiman - rekao je Mali i ocenio da će najstariji imati ogromne koristi od posedovanja kartica.

Sporazume su potpisali direktor Fonda PIO Ognjenović i direktori i predstavnici ovih kompanija. Akciji su se priključila tri doma za stare, „Akvaten“, kompleks i dom za stare „Alibunar“, Dom za smeštaj odraslih i starijih „Sveti Trifun“ iz Beograda, i više medicinskih ustanova i banja.

Takođe i očna kuća i dijagnostički centar „Albert“ Beograd, Specijalna bolnica „Merkur“ Vrnjačka banja, Banja „Rusanda“ iz Melenaca, „Milenium Medical Centar“, „Vranjska banja“, te Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti „Sokobanja“, za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“, Banja „Junaković“ Apatin i „Gamzigrad“ iz Zaječara kao i „Atomska banja Gornja Trepča“.

Prema njegovim rečima skoro 870.000 penzionera se prijavilo za nove kartice, najstariji ih već podižu u filijalama Fonda PIO, a do 1. oktobra biće gotove kartice svih koji su se prijavili za kartice.

Pozvao je one koji se nisu prijavili da to urade.

Sledi povećanje penzija

Mali je najavio da za desetak dana sledi vanredna indeksacija penzija, odnosno povećanje od 5,5 odsto, a od 1. januara za 14,8 odsto, pa će prosečna penzija tada biti 390 evra.

Direktor Fonda PIO, Relja Ognjenović, je istakao da ovaj fond sledi politiku Vlade Srbije, a to je politika odgovornosti i brige o najstarijim sugrađanima.

- To pokazujemo kroz povećanja penzija, novčano davanje od 20.000 dinara koje će do 5. decembra svi penzioneri dobiti, ali i drugim merama koje Fond PIO sprovodi, a to je milijardu dinara za besplatan boravak penzionera u banjama, paketi za najugroženije - rekao je on.

Istakao je da broj od oko 870.000 prijavljenih penzionera pokazuje da se ide u pravom smeru i da je neophodno animirati još privrednih subjekata da se uključe i pomognu da penzioneri bolje žive.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike