Nova tužba za Goldman Saks: Na poslu ne maltretiraju samo žene

07.09.2023

10:05

0

Autor: 24sedam

Poznata banka dobila milionsku tužbu zbog "kulture maltretiranja" u kojoj stoji da su „radnici jecali na sastancima“

Nova tužba za Goldman Saks: Na poslu ne maltretiraju samo žene
Ilustracija - Copyright Pexels

Čuvena sveska investiciona banka „Goldman Saks“ našla se u još jednom sudskom procesu koji su podigli njeni zaposleni. Nakon tužbe za polnu diskriminaciju, koja je završila plaćanjem odštete zaposlenima, sada se tužbe za maltretiranje šire i u drugim pravcima.

Bivši radnik n Saks optužuje banku da neguje "kulturu maltretiranja", jer su radnici često "jecali na sastancima". Tužba vredi 1,1 milion dolara i podneta je u Londonu.

Tužitelj Jan Dod je radio u „Goldmanovim“ kancelarijama u Londonu kao globalni šef banke za zapošljavanje od 2018. do 2021. godine i on u svojoj je tužbi tvrdi da je "nefunkcionalno" radno mesto kompanije dovelo do njegovog sopstvenog mentalnog sloma, pokazuju sudska dokumenta do kojih je došao „Fajnenšel tajms“.

On je u podnesku rekao da su sastanke karakterisale "jake emocije i često suze" i da se od njega očekivalo da "radi prekomerno". Okruženje visokog stresa dovelo je, navodno, do toga da se Dod (55) razboleo 2019, samo godinu dana nakon što se pridružio firmi.

Dod je tvrdio da je uobičajeno da zaposleni pričaju o tome da su njihove kolege dobile "šamar" ili "udarac", i rekao je da je čuo komentare poput "shvati to kao svoj prvi udarac u lice", prenosi FT.

"Nije to bilo tako često"

Goldman Saks je demantovao Dodove navode u dokumentu odbrane koji je podnet Visokom sudu u Londonu, navodi agencija.

- Kao i na mnogim radnim mestima, bilo je prilika kada su kolege bile uznemirene, iz raznih razloga, ali negiramo da su takvi slučajevi bili česti ili uobičajeni. Negiramo i da je postojala "kultura podela" ili neprijatnih svađa - dodaje se u sudskim dokumentima.

Goldman je takođe rekao da Dod nije bio u pravu kada je tvrdio da su radnici često "jecali na sastancima" ili da je postojao "konzistentno visok nivo emocija".

Zanimljivo je da je ranije ove godine, Goldman organizovao "sajam kulture" kako bi proslavio različitost, jednakost i inkluziju koji su zaposleni nazvali "ironičnim" jer je održan iste nedelje kada je Goldman pristao da plati 215 miliona dolara za rešavanje tužbe za 13-godišnju diskriminaciju po osnovu polne diskriminacije.

Oko 2.800 zaposlenih žena je navelo da su im sistematski uskraćivane plate i unapređenja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike