Narodna banka danas 'seče': Da li korisnici dinarskih kredita mogu da odahnu?

07.09.2023

07:35

0

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici odlučuje o kamatnim stopama

Narodna banka danas 'seče': Da li korisnici dinarskih kredita mogu da odahnu?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pre oko mesec dana, odnosno 10. avgusta, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5 odsto.

To je bio drugi put od aprila 2022. godine da NBS nije povećala referentnu kamatnu stopu, koja utiče na cenu novca.

Za danas je zakazana nova sednica IO Narodne banke, na kojoj će odlučivati o daljim koracima u monetarnoj politici.

Prethodni put, NBS je odlučila da ne menja iznos referentne kamate zbog "nastavka popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, koji bi trebalo da doprinesu osetnijem padu uvozne inflacije“.

Tada su naglasili i da očekuju nastavak opadajuće putanje domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike.

- Takođe, prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti prethodno sprovedenih mera - navedeno je tada u saopštenju.

Ipak, i tom prilikom naglašeno je da "ukoliko proceni da je potrebno, Izvršni odbor ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike“.

Sve manja tražnja za kreditima

Sa svakim povećanjem kamate NBS raste cena dinarskih kredita, odnosno kamata na sve pozajmice u domaćoj valuti. Prošlog puta, kada NBS nije menjala referentnu stopu, ekonomski stručnjaci zaključili su da bi to mogao da bude kraj rasta kamatnih stopa i poskupljenja novca.

Takav stav imaju, pre svega, zbog pada tražnje za kreditima, kao i manje potrošnje u maloprodaji.

Inače, dinarske kamate srpskih banaka su porasle u poslednjih godinu dana sa 8,11 odsto i 9,95 odsto, koliko su bile prosečne ponderisane kamatne stopa na jednogodišnje i kredite do pet godina (stari krediti) u junu 2022. (poslednji podaci NBS), na 11,85 i 12,72 odsto u junu ove godine. Oni koji su nedavno uzimali nove kredite, plaćali su još više, i do prosečnih 15 odsto kamate.

Profimedia/Pixabay
 

Taj rast kamate od gotovo tri procentna poena, odnosno 27 odsto, značio je da je neko ko je podigao jednogodišnji kredit od 120.000 dinara (oko 1.000 evra) u junu 2022. godine, plaćao ratu 10.450 dinara i za kamatu ukupno dao oko 5.420 dinara. Godinu dana kasnije je rata bila oko 210 dinara veća a ukupna kamata za 2.550 dinara.

Možda ovaj rast u dinarima izgleda mali, ali kako se inicijalna svota kredita uvećava razlika je drastičnija pa oni retki koji imaju hipotekarne kredite u dinarima kažu da im je rata sada gotovo duplo veća. A tu se već radi o razlici u rati koja se meri hiljadama dinara.

Kako se menjao belibor?

Ovakav rast rate je očekivan s obzirom na to da je domaća međubankarska kamatna stopa, belibor (pandan euriboru za evro) a koja je osnova svakog kredita u dinarima sa promenljivom kamatnom stopom, sada na oko 5,89 odsto (tromesečna), odnosno oko 5,98 odsto (šestomesečna).

Pre godinu dana bila je više nego upola manja – 2,66 odsto i 2,77 odsto. Međutim, primetno je da već od marta belibor raste drastično sporije nego do tada. U poslednjih šest meseci porastao je „samo“ 7,9 odsto dok je pre toga polugodišnji rast bio čak 91 odsto.

Ostaje da se vidi danas u toku dana kakva će biti najnovija odluka IO Narodne banke, ali po svemu sudeći referentna kamata ostaće na istom nivou od 6,5 odsto, što znači da, barem za sada, ni vrednost belibora i ukupnih kamata dinarskih kredita neće porasti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike