Masterkard se uplašio: Prekida kripto partnerstvo sa Bajnansom

25.08.2023

13:41

0

Autor: 24sedam

Globalni platni gigant će prekinuti partnerstvo s berzom Bajnans u poslu sa kripto karticama

Masterkard se uplašio: Prekida kripto partnerstvo sa Bajnansom
Ilustracija - Copyright AP Photo/Martin Meissner

„Masterkard“ okončava saradnju u kripto karticama sa kriptoberzom „Bajnans“ na tržištu Latinske Amerije sledećeg meseca, prenosi izveštaj „Blumberga“ portal Cointelegraph.com.

Izveštaj nije otkrio razlog za prekid saradnje, započete pre godinu dana u Argentini, ali je nagovestio da bi to moglo biti zbog pojačanog nadzora regulatora (pre svega iz SAD) nad kripto berzom.

Ovim će se okončati četiri programa kripto kartica u Argentini, Brazilu i Kolumbiji počevši od 22. septembra, objavio je „Blumberg“.

Odluka o prekidu programa neće uticati ni na jedan od drugih „Masterkardovih“ programa kripto kartica, navodno je saopšteno iz kompanije. Period zatvaranja omogućiće vlasnicima kartica da konvertuju bilo koju imovinu u svojim „bajnans novčanicima“, dodaje se.

Ovi programi omogućavali su da se sa „Bajnansove“ prepejd kripto kartica vrše plaćanja u lokalnim „čvrstim“ (fiat) valutama, koje se finansiraju njihovim kripto zalihama na berzi.

Ne bi pod lupu regulatora klasičnog tržišta novca

Izveštaj „Blumbergra“ nagoveštava da je kraju partnerstva razlog pokretanje pitanja regularnosti poslovanja „Bajnansa“ širom sveta.

Protiv kripto berze i njenog izvršnog direktora Čanpeng “CZ” Žaoa, proces je pokrenula Komisija za hartije od vrednosti SAD, zbog navodnog kršenja zakona o hartijama od vrednosti a Komisija za trgovinu robnim fjučersima SAD zbog neispravne registracije kod regulatora.

Prema novom izveštaju, „Masterkard“ nije jedina firma koja se distancira od „Bajnansa“ zbog regulatornih problema. „Visa“ je takođe prestala da izdaje nove ko-brendirane kartice sa kripto berzom u Evropi od jula.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike