Ministar Mali: Do osam jutros za 10.000 dinara 935.000 prijava! Već u oktobru plate veće za 5,5 odsto

04.09.2023

08:18

0

Autor: J. S. J.

Nama su plate u realnom iznosu pozitivne u prvih 6 meseci ove godine, istakao je ministar finansija

Ministar Mali: Do osam jutros za 10.000 dinara 935.000 prijava! Već u oktobru plate veće za 5,5 odsto
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright Printscreen/RTS

Ministar finansija Siniša Mali je jutros na RTS govorio o rebalansu budžeta, povećanju plata i penzija, kao i državnoj pomoći za decu do 16 godina.

- Višak novca ide prvenstveno na povećanje plata i penzija, standarda života građana. Već u oktobru plate će biti 5,5 veće u odnosu na avgust. Vodimo računa da građani ne trepe zbog povećanja cena, a vidite da se inflacija smiruje, biće 8 odsto", objasnio je Mali.

"Nama su plate u realnom iznosu pozitivne u prvih 6 meseci ove godine", istakao je ministar finansija. Ukupno povećanje penzija za dve godine nam je 60,1 odsto. Nema zemlje u evropi koja je toliko povećala penzije", naglasio je.

On je istakao da uprkos inflaciji, imamo realno povećanje plata.

Do jutros se za pomoć prijavilo 935.000 dece

"Dobio sam podatke do 8 sati jutros ukupno 935.000 dece se do sada prijavilo za pomoć države od 10.000 dinara", rekao je Mali.

"U budžetu smo spremili oko 12 milijardi dinara za to", objasnio je.

"Imaćemo 7,2 odsto BDP-a usmerenog ka kapitalnim investicijama", najavio je Mali govoreći o Predlogu o rebalansu budžeta koji će se naći pred poslanicima.

Inače, za sutra je zakazana sednica Narodne skupštine, a na dnevnom redu je set ekonomskih zakona.

Na dnevnom redu su: Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2023. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2023. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2023. godinu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike