U Crnoj Gori minimalna korpa izgleda duplo skuplja od srpske, ali „đavo leži u detaljima“

23.08.2021

10:49

0

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori u julu je iznosila 657 evra,

U Crnoj Gori minimalna korpa izgleda duplo skuplja od srpske, ali „đavo leži u detaljima“
Copyright Pixabay

Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 282,5 evra, podaci su Uprave za statistiku – Monstata. Statističari su naveli da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375 evra.

U Srbiji je minimalna potrošačka korpa u maju (poslednji podatak statistike) bila 39.279 dinara, odnosno 334 evra. Razlika deluje ogromna, pogotovo kada se uporede prosečne plate. U Srbiji je prosečna plata bila oko 550 evra, odnosno za a u Crnoj Gori nešto manje od 530 evra.

Međutim, trebalo bi uzeti u obzir statističke razlike načina na koji se ove minimalne korpe prave. Kod Crnogoraca se gleda četvoročlana a kod Srba tročlana porodica, a i sadržaj korpi je drugačiji.

Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge, naveli su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Smanjen “uticaj” siromašnih

Minimalna potrošačka korpa je zapravo i sama neki prosek, ali ne onoga što je minimalno potrebno za život porodice, već onoga koliko najsiromašnije porodice troše.

Minimalna potrošačka korpa je u Srbiji izračunata na osnovu potrošnje hrane domaćinstava u prva tri decila skale stanovništva (tri desetine) po potrošnji, koja obuhvata 193 proizvoda hrane iz Ankete o potrošnji domaćinstava.

Pročitajte još:

U Crnoj Gori se koriste podaci od drugog to četvrtog decila.

Minimalni broj kalorija koje odrastao čovek mora da unese u organizam da bi mogao da živi i radi iznosi 2280 kalorija dnevno, prema FAO (Organizacija UN za hranu i poljoprivredu ).

Ni srpska ni crnogorka statistika u korpu, ni minimalnu ni prosečnu, ne uključuju trošak iznamljivanja stana, koji je u praksi kod porodica koje nemaju svoj krov nad glavom takav da bi na njega odlazila bar trećina cele korpe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike