„Socijalne penzije od 100 evra civilizacijski zadatak“

23.08.2023

10:15

0

Autor: 24sedam

Garantovana penzija je osnovni oblih zaštite starih od siromaštva i znak je socijalno odgovorne države, ističe ministar Milan Krkobabić

„Socijalne penzije od 100 evra civilizacijski zadatak“
Ilustracija - Copyright Profimedia

Socijalno garantovane penzije od 100 evra, namenjene ženama koje u ovom času imaju 63 i po godine i muškarcima starijim od 65 godina, a nemaju penziju, niti imaju uslova da je dobiju, a nemaju ni bilo kakve druge prihode, slične su sistemu penzija koji se primenjuje u stotinak država širom sveta kao osnovni mehanizam zaštite starijih osoba od siromaštva - rekao je za današnju „Politiku“ ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Krkobabić, koji je predsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS), istakao je da bi uvođenje socijalne penzije bi kvalitativan korak napred koji bi Srbiju uzdigao na nivo socijalno najodgovornijih zemalja u svetu".

- Uvođenje socijalno garantovane 'penzije' efikasna je mera za zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na dostojanstvo i lični integritet starijih građana. To nam je civilizacijski zadatak, to je merilo civilizacijskog uzleta - poručio je Krkobabić.

Isplata socijalno garantovane penzije bila bi iz republičkog budžeta, iz dela namenjenog za realizaciju mera socijalne politike.

- Nužno je da napomenem da tu isplatu ne treba dovoditi ni u kakvu vezu sa Fondom PIO, kao što to neretko čine neupućeni ili nedobronamerni - naglasio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, "da bi socijalno garantovana penzija zaživela, neophodna je, pre svega, jasno definisana politička volja".

- Ako ona postoji, onda će se naći i izvori finansiranja. Ali i ono što je bitnije od svega, a to je društvena i politička hrabrost da se pronađe način da se izvrši odgovarajuća pravedna preraspodela narodnih para u korist onih kojima je to životno neophodno - naveo je ministar Krkobabić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike