Garantovane penzije još nisu tema: Mogu da se uvedu "kao izuzetak", kaže premijerka

02.09.2021

13:35

0

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da uvođenje garantovanih penzija nije ni razmatrano na nivou Vlade

Garantovane penzije još nisu tema: Mogu da se uvedu "kao izuzetak", kaže premijerka
Copyright Pixabay

Brnabić je na novinarsko pitanje da li će se u dogledno vreme u budžetu naći prostora za uvođenje garantovanih penzija, što predlaže predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, rekla da je takva garantovana penzija zapravo socijalna kategorija.

– Mi kao socijalno odgovorna država smatramo da ljudi moraju da imaju neki garantovani prihod ali garantovana penzija bi bila drugačija od klasične, odnosno socijalna kategorija i ne bi trebalo da bude pravilo nego izuzetak – rekla je Ana Brnabić.

Garantovana penzije za sve stare građane primenjuje se u mnogim zemljama sveta u različitom obliku. „Socijalna penzija“ je bila i u srpskoj Strategiji o starenju (iz 2006.) a takvu inicijativu danas ima Ministarstvo za brigu o selu, gde je ministar Milan Krkobabić u nekoliko navrata predložio uvođenje garantovane ili univerzalne penzije i to od 12.000 dinara.

Pročitajte još:

Socijalne penzije trenutno postoje u oko stotinu država, a uvedene su da bi zaštitile ljudska prava, pravo na dostojanstvo i lični integritet starijih građana.

Neke države imaju penziju po starosti, npr. Holandija, gde svi iznad određenih godina života dobijaju penziju. Drugi sistem uključuje „penzija-test“, da li postoji druga vrsta penzije, kao što je slučaj sa Švajcarskom, a treći da li postoje neki drugi prihodi i imovina, kao što je u delu SAD, Irskoj, Mađarskoj, Danskoj. Sloveniji…

U razvijenim evropskim zemljama, poput Švedske, Danske ili Švajcarske, poznatim po visokom životnom standardu, socijalna penzija iznosi minimum 1.500 evra. Ona postoji i u Hrvatskoj već dve godine a odnedavno i u Makedoniji.
U ove dve balkanske zemlje ta penzija je 100 evra, koliko se želi i u Srbiji, a uslovi za njeno dobijanje su da građani stariji od 65 godina, da nemaju drugi izvor prihoda ni vlastitu imovinu (nekretnine i sl).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike