Banka Engleske pod pritiskom inflacije: Rastu plate, ali rastu i cene i kamatne stope

16.08.2023

22:04

0

Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je za 6,8 procenata u godini do jula

Banka Engleske pod pritiskom inflacije: Rastu plate, ali rastu i cene i kamatne stope
Funte - Copyright Pixabay

Inflacija se pokazala tvrdoglavom u julu, a ekonomisti upozoravaju da konstantni pritisci znače da Velika Britanija još nije izašla iz krize rasta cena.

Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je za 6,8 procenata u godini do jula, pokazuju podaci Zavoda za nacionalnu statistiku (ONS). Iako je pad bio u skladu sa predviđanjem Banke Engleske od 6,8 odsto, ekonomisti su očekivali oštriji pad na 6,7 odsto.

Međutim, bazna inflacija (bez cena hrane i energenata), ostala je na 6,9 odsto u julu, u odnosu na očekivanja za blagi pad na 6,8 odsto. Inflacija usluga, koju Banka pomno prati, takođe je porasla za 7,4 odsto, sa 7,2 odsto u junu.

Foto: Pixabay
 

Obe brojke sugerišu da će kreatori politike biti primorani da nastave da podižu kamatne stope sa trenutnog nivoa od 5,25 odsto kako bi pokušali da zadrže inflaciju, piše "Telegraf".

Cene hrane su takođe nastavile da rastu, na 14,8 odsto u godini do jula. Međutim, ipak su manje od 17,3 posto u junu. "Iako je i dalje visoka, inflacija cena hrane se smanjila, posebno mleka, hleba i žitarica", rekao je Metju Korder iz ONS-a.

Sa druge strane, cena ostalih osnovnih namirnica i dalje raste. Cene testenina porasle su za 23,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su cene maslinovog ulja porasle za više od 40 odsto. Ekonomisti smatraju da bi nedavna odluka Rusije da se povuče iz ključnog sporazuma o žitu u Crnom moru mogla dodatno da poveća pritisak na cene hrane.

Gornje granice cene energenata od 1. jula dovele su do pada prosečnih godišnjih računa za gas i struju sa 2.500 funti na 2.074 funti, što je bio najveći pokretač popuštanja inflacije prošlog meseca.

Istovremeno, podaci pokazuju da plate rastu, prvi put u proteklih 18 meseci. Međutim, ekonomisti upozoravaju da će to takođe podstaći Banku Engleske da podigne kamatne stope iznad sadašnjih 5,25 odsto, petnaesti put zaredom u septembru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike