Azijske berze u minusu, i to najvećem u dva i po meseca

16.08.2023

09:32

0

Autor: 24sedam

Cene akcija na berzama oborile su loše vesti iz Kine

Azijske berze u minusu, i to najvećem u dva i po meseca
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na azijskim berzama kapitala cene akcija su pale u sredu na najniži nivo u poslednjih 11 nedelja. Investitore brinu loši pokazatelji kineske ekonomije i izostanak značajnih privrednih podsticaja u toj drugoj najvećoj svetskoj privredi.

U Kini su izašli zvanični izveštaji o padu cena novih kuća u julu za 0,2 posto mesečno, što je prvi takav pad u ovoj godini. Činjenica da se to uopšte desilo, podstakla je  pitanje investitora da li „radi“ podrška kineske vlade prezaduženom sektoru nekretnina, koji čini četvrtinu privredne aktivnosti te zemlje.

Da neće brzo biti bolje, pokazali su dan ranije podaci o padu investicija u tom sektoru već 17. mesec zaredom. Najveći menadžment imovinom bogatih pojedinaca, „Žongrong internešenel trast“, nije platio nekoliko rata duga po vrednosnim hartijama koje je izdao.

- Raspoloženje investitora prema Kini prilično je loše. Najviše brine mesečni pad prometa u maloprodaji i slabije investicije u infrastrukturu. Što ukazuje na manjak finansirana od lokalnih vlasti - ocenio je Redmond Vong, strateg pri „Sakso marketsu“.

I kineska industrijska proizvodnja u julu je usporila godišnji rast na 3,7 posto, a promet u maloprodaji na 2,5 posto.

Ali, ne trese se ekonomija samo u Aziji. I Volstrit je imao juče loš dan, jer indeksi su pali za više od jedan posto. Tamo investitore brine da bi FED mogao zadržati ključne kamatne stope na visokim nivoima duži period.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike