Politika zakočila ekonomiju BiH: Mudis i S&P ne menjaju rejting

03.09.2021

08:07

0

Rejting agencije ne vide pobopšljanje u ekonomiji Bosne i Hercegovine

Politika zakočila ekonomiju BiH: Mudis i S&P ne menjaju rejting
Copyright Profimedia

Dve međunarodne rejting agencije, „Mudis“ i „Standard & Purs“ (S&P), potvrdile su dosadašnji kreditni rejting Bosne i Hercegovine uz stabilne izglede, objavila je Centralna banka BiH (CBBiH).

„Mudis“ je potvrdio rejting BiH na „B3“ sa stabilnim izgledima, ocenjujući da je fiskalna snaga zemlje bolja u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga, navodi se u saopštenju CBBiH.

Analitičari smatraju da je suvereni rejting BiH najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi.

Ovi negativni faktori su delimično neutralisani umerenim nivoom zaduženosti i opredeljenošću međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje.

Pročitajte još:

Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda i struktura i nivo javnog duga, dodaje se dalje, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalne ranjivosti, prenosi portal biznisinfo.ba.

Agencija „S&P“ je potvrdila rejting BiH na „B“ sa stabilnim izgledima. Ocenjuje da su izgledi trenutno stabilni jer makroekonomski uticaj pandemije i još uvek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj meri stvaraju protivtežu faktorima rizika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike