Najbogatiji Rusi ove godine „teži“ za 32 milijarde dolara

02.08.2023

10:27

0

Autor: 24sedam

Od 1. januara 2023. na vrhu liste po ukupnoj zaradi je Vagit Alekperov, osnivač naftne kompanije Lukoil, dok poznati biznismen Roman Abramović gubi bogatstvo

Najbogatiji Rusi ove godine „teži“ za 32 milijarde dolara
Roman Abramovič - Copyright Profimedia

Bogatstvo najbogatijih ruskih biznismena poraslo je za više od 32 milijarde dolara od početka ove godine, prema Blumbergovom indeksu milijardera, koji se posebno izračunava na osnovu vrednosti kapitala preduzeća, piše „Al Džazira Balkans“.

Ukupna vrednost gotovine ruskih biznismena na berzi ove godine iznosi 309 milijarde dolara. Od 1. januara 2023. na vrhu liste po ukupnoj zaradi je Vagit Alekperov, osnivač naftne kompanije „Lukoil“ koja posluje i u Srbiji a kome je zarada porasla za 5,9 milijardi i dostigla neto vrednost od 21,3 milijarde dolara, prenosi Tass.

Po ukupnoj zaradi, sledi ga predsednik odbora direktora i većinski akcionar u čeličani „NLMK“, Vladimir Lisin, čije je bogatstvo poraslo za 4,98 milijardi, na 24,8 milijardi.

Predsednik rudarskog diva „Norilsk“, Vladimir Potanjin, ostaje najbogatiji Rus u celini, jer je njegova neto vrednost porasla za 1,23 milijarde, na ukupno 29,8 milijardi dolara.

Ima i gubitnika

U međuvremenu, bogatstvo biznismena Sulejmana Kerimova smanjilo se za 525 miliona, navodi „Blumberg“.

Roman Abramovič je takođe pretrpio gubitke za 308 miliona, za ukupnu neto vrednost od 7,51 milijardu dolara, a Vjačeslav Kantor je siromašniji za 243 miliona, u odnosu na ukupnu neto vrednost od 6,12 milijardi.

Prošle godine ruski bogataši su uvećali svoje bogatstvo za 152 milijarde dolara zahvaljujući, između ostalog, visokim cenama prirodnih resursa, pisalo je proletos rusko izdanje magazina „Forbs“.

Rusija prema najnovijim zvaničnim podacima ima 110 milijardera, što je za 22 više nego godinu dana ranije, prenosi Rojters.

Njihovo ukupno bogatstvo poraslo je u 2022. sa 353 milijarde na 505 milijardi dolara.

Spisak milijardera bio bi još duži da se nekolicina bogataša nije odrekla ruskog državljanstva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike