Kreditne kartice svi vole, ali su skupe: Kamate u proseku 22 odsto

02.08.2023

07:35

0

Ovaj oblik zaduživanja, pored prekoračenja po tekućem računu, spada među najskuplje vrste kredita, ne samo kod nas, već svuda u svetu

Kreditne kartice svi vole, ali su skupe: Kamate u proseku 22 odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Na našem tržištu je u junu "izbrojano", prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka, ukupno 1.161.622 kreditnih kartica, sa odobrenim limitom od 94,5 milijardi dinara. Od toga su građani koji imaju kreditne kartice koristili 31,4 milijarde dinara.

Iako kreditne kartice ne koristi mnogo ljudi, ovaj oblik zaduživanja spada među najskuplje, ne samo kod nas, već svuda u svetu. Od kreditnih kartica skuplja pozajmica su samo još dozvoljeno i nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu.

Naime, prosečna ponderisana kamatna stopa na tzv. minus na računu (dozvoljeno prekoračenje) po tekućem računu stanovništva iznosi 29,1 odsto na godišnjem nivou, dok se na nedozvoljeno kamatne stope penju i do skoro 55 odsto.

S druge strane, nešto povoljnije je zaduživanje po osnovu kreditne kartice.

- Kada je u pitanju dug stanovništva po kreditnim karticama, prema poslednjim raspoloživim podacima za maj 2023. prosečna ponderisana kamatna stopa iznosi 21,7 odsto i za 1,6 procentnih poena je niža u odnosu na januar 2014. godine – kažu za 24sedam u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Kako navode, stanje duga po kreditnim karticama u maju 2023. godine iznosi 27,6 milijardi dinara, što čini dva odsto ukupnog kreditiranja stanovništva. U NBS ističu da je udeo ove vrste zaduživanja građana skoro trostruko manji u odnosu na januar 2014. godine (5,8 odsto).

Pexels
 

- Zbog dužeg roka otplate i niže kamatne stope građani u Srbiji mnogo više koriste gotovinske kredite i kredite za refinansiranje postojećih obaveza, kupovinu trajnih dobara itd. nego pozajmice po tekućem računu i kreditnim karticama – objašnjavaju u NBS.

U centralnoj banci naglašavaju da su to najskuplje moguće bankarske pozajmice.

- Ovi vidovi zaduživanja predstavljaju najskuplje vrste pozajmica, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja, neizvesni – kažu u NBS.

Za nedozvoljen "minus" 55 odsto

Takođe, kako je 24sedam već objavio, ubedljivo najveće kamate su na prekoračenja po osnovu tekućeg računa koje koristi ukupno 5.876.044 građana Srbije. Dozvoljeno prekoračenje na njima ("minus" na računu) iznosi nešto više od 43 milijarde dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka.

Kako su ranije rekli u NBS, prema podacima za maj 2023. godine, prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva iznosi 29,1 odsto na godišnjem nivou. Mnogo je gora situacija za one koji neobazrivo uđu u nedozvoljeno prekoračenje. Prosečna ponderisana kamata na nedozvoljena prekoračenja iznosi 32,4 odsto, ali se kamatne stope penju i do skoro 55 odsto.

Image by ijeab on Freepik
 

Ipak, i pored rasta kamata od prošle godine, u NBS ističu da je u periodu od januara 2014. do maja 2023. godine prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja stanovništva smanjena za 4,5 procentnih poena (sa 33,6 odsto na 29,1 odsto).

- Kada su u pitanju nedozvoljena prekoračenja stanovništva po tekućem računu, u istom periodu prosečna ponderisana kamatna stopa je smanjena za 11,8 procentnih poena, sa 44,2 na 32,4 odsto – navode u NBS.

Trenutno učešće prekoračenja (i dozvoljenih i nedozvoljenih) po tekućem računu, dodaju u NBS, u ukupnom stanju kredita stanovništvu iznosi svega 1,4 odsto, dok je u januaru 2014. ovo učešće iznosilo četiri odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike