Trenutni pad: Cene nekretnina će u svetu i dalje rasti

31.07.2023

11:15

0

Cene nekretnina će u narednih 10 godina značajno porasti u svim delovima sveta, objavljeno je danas na sajtu Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena

Trenutni pad: Cene nekretnina će u svetu i dalje rasti
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Prema rezultatima kvartalnog istraživanja IFO i Instituta za švajcarsku ekonomsku politiku (IWP), nekretnine, koje trenutno beleže globalni pad cena izazvan ekonomskom krizom, ali i prethodnim velikim dugogodišnjim rastom, u narednoj dekadi će na globalnom nivou poskupeti u proseku za devet odsto.

- Povećanje cena nekretnina više je vođeno faktorima potražnje, a ne ponude - smatra istraživač IFO-a Timo Voner.

U prognozi za Evropu je primetna neravnoteža. Cene nekretnina u zapadnoj Evropi će porasti u proseku za 6,4 odsto, a u severnoj Evropi za 9,9 odsto, dok južnu Evropu u narednih 10 godina očekuje poskupljenje nekretnina za čak 18,4 odsto, a istočnu Evropu za 14,9 odsto.

Cene nekretnina u Velikoj Britaniji će porasti za 8,4 odsto, kao i u Nemačkoj - za 7,2 odsto, Francuskoj - 5,5 odsto, i SAD - šest odsto.

Posebno će porasti cene nekretnina u južnoj Aziji - za 25,1 odsto, zapadnoj Aziji - 22,4 odsto, i srednjoj Americi - 24,4 odsto,

Veći prihodi, veće i cene

U mnogim regionima sveta povećana potražnja za nekretninama raste zbog višeg životnog standarda i većih prihoda, kao i zbog rasta populacije i želje za većim životnim prostorom.

Za 37 odsto anketiranih stručnjaka, ovi faktori stoje iza porasta cena nekretnina na globalnom nivou.

- Oko 27 odsto anketiranih stručnjaka misli da su za rast cena odgovorni faktori ponude - ograničeni proizvodni kapaciteti za gradnju novih stambenih prostora, više cene građevinskog materijala i nedostatak parcela - kazao je Voner.

Oko 12 odsto eksperata smatra da su za poskupljenje nekretnina najviše krivi monetarna politika, inflacija i politika vlada u konkretnim zemljama.

Na regionalnom nivou, očekivanja stručnjaka o cenama nekretnina u velikoj su korelaciji sa njihovim predviđanjima inflacije, navodi se na sajtu minhenskog instituta.

U ovom istraživanju, koje je sprovedeno od 14. juna do 2. jula, učestvovalo je 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje sveta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike