Evo koliko će nas koštati gorivo narednih 7 dana!

28.07.2023

10:29

0

Cene naftnih derivata u našoj zemlji usklađuju se sa kretanjem na svetskim berzama

Evo koliko će nas koštati gorivo narednih 7 dana!
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskoj berzi sve više skače. Tako je, prema podacima portala oilprice.com, brent juče popodne otišao na skoro 84 dolara, a američka WTI na 80 dolara po barelu. U odnosu na prvu polovinu ovog meseca, ovo je drastičan porast cena 'crnog zlata'.

Kako cene na berzama prati i naše tržište, bilo je za očekivati da će naftni derivati poskupeti i u Srbiji.

Tako ćemo od danas, narednih sedam dana, litar evrodizela maksimalno plaćati 190 dinara, a benzina evropremijum BMB95 182 dinara.

S obzirom na to da je cena evrodizela bila 186 dinara, dok je BMB95 koštao 179 dinara, derivati su poskupeli za četiri (evrodizel) i za tri dinara (BMB95) po litru.

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja jula.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike