Stigle nove cene benzina

21.07.2023

09:31

0

Autor: 24sedam

Vozači se neće mnogo obradovati...

Stigle nove cene benzina
Ilustracija - Copyright Profimedia

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 186 dinara, a benzina evropremijum BMB 179 dinara.

Litar dizela jeste ostao po istoj ceni, a benzin je poskupeo za dinar i to su dobre vesti posle prošlonedeljnog poskupljenja, piše Blic.

Podsetimo, do danas smo benzin BMB95 plaćali maksimalno 178 dinara, a evrodizel 186 dinara za litar.

Vozači i danas, kažu da su ovo i više nego dobre cene goriva, a imajući u vidu da smo ne tako davno razmišljali da "proredimo" vožnju jer je litar dizela na pumpama koštao i po 220 dinara. 

Inače, u Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja jula.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike