Ministarstvo o pregovorima u SES: Minimalac porastao za pola a potrošačka korpa samo 10 odsto

28.08.2021

09:25 >> 09:30

0

Autor: G.M.Š.

Iz Ministarstva finansija obrazložili su svoj predlog minimalne zarade i zašto ona ne može da bude iste vrednosti kao potrošačka korpa

Ministarstvo o pregovorima u SES: Minimalac porastao za pola a potrošačka korpa samo 10 odsto
Ne može brže: ministar SinišaMali, Tanjug/ Jadranka Ilić

Na juče održanom kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta Ministarstvo finansija je zvanično predložilo da minimalna zarada za iduću godinu iznosi 35.012 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali dao je obrazloženje takvog predloga sindikatima i poslodavcima a novinarima je posle sastanka kazao da se daju olakšice poslodavcima koje podrazumevaju da neoporezivi iznos zarada iznosi 19.300 dinara, umesto dosadašnjih 18.300 dinara.

Pored te olakšice, Ministarstvo finansija predložilo je da se doprinosi za Fond PIO smanje za 0,5 odsto.

Ministar Mali je rekao da je na sastanku Ministarstvo predložilo da se minimalna cena rada za 2022. godinu poveća za 9,4 odsto, što znači da se sa postojećih 32.000 dinara poveća na 35.012 dinara.

– Približavamo se toj granici od 300 evra za minimalnu zaradu. Podsećanja radi, 2010. godine minimalna zarada je bila 15.700 dinara, a danas smo za više od duplo od tog nivoa. Vlada Srbije iz godine u godinu minimalnu cenu rada povećava brže i više nego što je rast BDP-a – rekao je Mali.

Naveo je da je od 2017. godine, kada je završen proces fiskalne konsolidacije, minimalna zarada porasla za 52 odsto.

– Za samo četiri godine za 52 odsto je porasla minimalna zarada, rast BDP kumulativni je bio 17,3 odsto, dok je potrošačka korpa u tom periodu porasla za 10,3 odsto – rekao je Mali.

Istakao je da je za poslednje četiri godine minimalna zarada pet puta brže rasla nego minimalna potrošačka korpa.

Mali je naglasio da pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom u 2021. godini iznosi 81 odsto.

– Jasna je namera Vlade Srbije da u što kraćem periodu izjednači minimalnu zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom – istakao je Mali.

S druge strane, dodaje, nastavlja se sa politikom smanjenja opterećenja na zarade i naveo da je Ministarstvo danas izašlo sa predlogm da se neoporezivi deo dohotka na zarade poveća sa postojećih 18.300 dinara na 19.300 dinara, kao i da se umanje doprinosi za PIO za 0,5 odsto.

Poslodavci su pre pregovora tražili da rasterećenje bude još veće ali je sada predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je novinarima da su oni zadovoljni predlogom Ministarstva.

Ističe da svi znaju daje minimalna cena rada na nižem nivou nego što bi trebalo da bude i podsetio da socijalni partneri imaju dogovor da u narednih tri do pet godina izjednače minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošačkom korpom.

– Danas smo došli do nekog približavanja, nijedna strana nije potpuno zadovoljna, ali nijedna strana nije ni nezadovoljna. Ide se ka tome, već smo prebacili 80 odsto minimalne potrošačke korpe i nadamo se da ćemo se još više približiti tome – naveo je Nenezić i dodao da je bitno da se privreda ne uruši i da minimalac ne bude na teret poslodavaca.

Pročitajte još:

Iako poslodavci kažu da je raniji dogovor na SES-u bio da se „u narednih tri do pet godina“ ova dva iznosa izjednače, sindikati su u nekoliko navrata podsećali da je taj rok trebalo da se završi ove godine, ali da su oni imali razumevanja da je to nemoguće zbog korone, i zbog toga su tražili da to bude u 2022. godini.

Poslednji sastanak kolegijuma SES oko minimalne cene rada održaće se 2. septembra, i najverovatnije će ovaj predlog Vlade biti usvojen. Ukoliko se to i ne dogodi, odnosno sindikati ne budu za ovoliko malo povećanje minimalca, Vlada će do 15. septembra proglasiti kolika će naredne godine biti minimalna zarada, na šta ima pravo po zakonu kada poslodavci i sindikati ne postignu dogovor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug