Očekuju nas dva povećanja penzija! Plate takođe rastu od septembra

28.06.2023

15:54

0

Penzioneri od oktobra mogu da očekuju povećanje od 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. još 14,6 odsto

Očekuju nas dva povećanja penzija! Plate takođe rastu od septembra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srbija na računu trenutno ima 533 milijarde dinara, a u julu 2012. naša zemlja je imala osam milijardi dinara, što nije bilo dovoljno ni za mesečne penzije. 

Penzioneri od oktobra mogu da očekuju povećanje od 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. još 14,6 odsto.

Povećanje od 5,5 odsto od 1. septembra će dobiti zaposleni u prosveti, medicinske sestre i tehničari, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite. 

Oni će potom, kao i svi drugi zaposleni u javnom sektoru, od 1. januara dobiti povećanje od još najmanje 10 odsto. Ovo je intervjuu za Kurir najavljuje Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija.

- Rast plata i penzija kao najvažniji nosioci rasta standarda građana predstavljaju politiku na kojoj se zasniva upravljanje našom zemljom u poslednjoj deceniji. Plate u javnom sektoru od januara ove godine porasle su za 12,5 odsto, u vojsci su primanja skočila za 25 odsto, minimalna zarada je porasla za 14,3 odsto. Tako je, na primer, u martu ove godine prosečna plata u Srbiji iznosila 85.485 dinara. Kada je reč o penzijama, one su samo od novembra prošle godine povećane za 20,8 odsto kumulativno i nastaviće da rastu već ove godine, rekao je Mali.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike