Sa kolikom penzijom se vraćate u Srbiju ako radite pet godina u Nemačkoj

09.06.2023

15:13

0

Autor: G.M.Š.

Svako ko u Nemačkoj uplaćuje u penzijski fond pet godina ima pravo na penziju, ali...

Sa kolikom penzijom se vraćate u Srbiju ako radite pet godina u Nemačkoj
Ilustracija - Copyright Profimedia

Za samo pet godina rada u Nemačkoj možete da zaradite penziju. Naravno neće biti velika ali to je manji problem od toga što ćete na nju morati da čekate. Taj novac počinje da vam se isplaćuje tek kada ispunite uslove za starosnu penziju.

A kolikoj se mesečnoj apanaži onda možete nadati? Portal Fenix-magazin.de pojašnjava da ne postoji zakonski minimalna penzija. Što su prihodi veći, prirodno, to su veći doprinosi koje plaćate u penzijsko osiguranje a time i broj bodova za penziju.

Ali računica ide otprilike ovako – ako u jednoj godini zaradite točna onoliko koliko prosečno zarađuje nemački radnik, to će vam doneti jedan penzijski poen.

Za 2023. ta prosečena bruto plata iznosi 43.142 evra na zapadu zemlje i i 41.967 evra na istoku.

Za svaki penzijski poen stiče se pravo na tzv. vrednost mirovine. To trenutno iznosi 36,02 evra na zapadu i 35,52 evra na istoku (od juna 2023.).

Ako ste pet godina zarađivali prosečan prihod na zapadu, sakupili ste pet bodova i trenutna vrednost penzije bi iznosila 180 evra.

Taj novac počinjete da dobijate kada napunite 65 godina života, trenutno, ali će se ta granica do 2031. pomeriti do 70 godina.

U Srbiji minimum vremena u kojem se redovno mora uplaćivati penzijsko osiguranje je 15 godina, a u starosnu penziju se ide trenutno sa 65 godina. Najniži iznos penzije je u martu bio 175 evra, a prosečna (sa punim stažom) oko 340 evra, podaci su Fonda PIO.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike