Grantovi za modernizaciju škola i do 600.000 evra: Konkurs Fonda otvoren do 7. jula

22.06.2023

13:04

0

Škole i visokoškolske ustanove Srbije koje su u sistemu dualnog obrazovanja mogu da dobiju značajna sredstva kvalifikacijom za treći Regionalnog Čelendž fond

Grantovi za modernizaciju škola i do 600.000 evra: Konkurs Fonda otvoren do 7. jula
Dualno obrazovanje - Copyright 24sedam/G.M.Š.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS) Gabrijela Grujić pozvala je škole i visokoškolske ustanove širom Srbije koje su u sistemu dualnog obrazovanja da kandiduju projekte na trećem po redu javnom pozivu Regionalnog Čelendž fonda (Regional Challenge Fund).

- Javni poziv otvoren je do 7. jula, a po projektu škole ili visokoškolske ustanove moguće je da se odobre sredstva u iznosu od 150.000 do 600.000 evra, namenjeni projektima škola koji podrazumevaju investicije u opremu i infrastrukturu obrazovne institucije - navedeno u saopštenju Kancelarije za dualno obrazovanje.

Grujićeva je ocenila da je podrška ovog Fonda zavidan podsticaj dualnom obrazovanju u našoj državi.

Ona je pozvala škole da iskoriste ovu priliku i prijave projekte, kao i da  na najbolji način iskoriste sredstva kako bi modernizovale opremu i infrastrukturu.

Prema njenim rečima, na taj način kreiraće se podsticajno okruženje za nastavnike i učenike u svojoj obrazovnoj instituciji, što će unaprediti kvalitet obrazovanja za učenik.

Ona je je naglasila da je ovo prilika za sve škole i visokoškolske ustanove kojima je cilj da modernizacijom opreme i infrastrukture osavremene obrazovanje u Srbiji.

- Ovakvim projektima povezujemo tradicionalno i savremeno obrazovanje u Srbiji, jačajući timski duh mladih ljudi, jer će radom na novoj opremi, oni zajedno učiti i sticati nove stručne veštine, deliće dobru energiju i kreativnost - istakla je Grujić, i dodala da verujući u mlade i njihovo usavršavanje, podižemo svest da su obrazovanje i vaspitanje nova kreativna energija Srbije.

Šta je RFČ?

Regionalni Čelendž fond promoviše relevantnost stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu obrazovnih institucija, koje blisko sarađuju sa kompanijama na jačanju stručnog i dualnog obrazovanja i kroz javne pozive, piše u saopštenju.

Kako navode, cilj je da se podrže one obrazovne ustanove iz regiona Zapadnog Balkana koje implementiraju stručne ili dualne programe, na svim nivoima, u partnerstvu sa kompanijama i prateći potrebe privrede.

- U Srbiji je, kroz dva prethodna javna poziva pristiglo oko 60 prijava. Ukupno 16 škola iz Srbije dobilo je više od sedam miliona evra bespovratnih sredstava koje obezbeđuje Fond - navodi se u saopštenju.

Regionalni Čelendž fond je finansijski mehanizam dizajniran da poveća zapošljivost mladih i podstakne konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u odabrane projekte dualnog ili kooperativnog obrazovanja koji se sprovode kroz partnerstvo između institucija za stručno obrazovanje i kompanija.

Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) dodelilo je 64,43 miliona evra za RČF, a Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), sufinansirala je dodatnih 9,7 miliona švajcarskih franaka.

Sredstva su poverena Nemačkoj razvojnoj banci (KfW), a projekat implementira Komorski investiocioni forum Zapadnog Balkana 6 (ZB6-KIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Više informacija o konkursu dostupno je na veb adresi Fonda.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike