Kripto i na Zagrebačkoj berzi

19.06.2023

10:29

0

Autor: 24sedam

Finansijska berza u Zagrebu se specijalizuje za kriptovalute i turizam

Kripto i na Zagrebačkoj berzi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Zagrebačka berza se otvara za trgovinu kriptovalutama. Takva odluka ove značajne regionalne finansijske institucije posledica je evropske Uredbe o tržištu kripto imovinom (MiCA) koja bi uskoro trebalo da bude i zvanično usvojena.

Očekuje se da ona donese tektonske promene na tržište menjačnica kriptovaluta, menjajući način praćenja transakcija kriptovalutama, ali i njihovog oporezivanja, piše Poslovni.hr.

To se najviše odnosi na manje menjačnice kojima bi prilagođavanje na MiCA-u mogao biti preveliki zalogaj. Zbog ovoga je u maju osnovana kompanija „Adria Digital Exchange“ u kojoj Zagrebačka berza ima udeo od 25 odsto.

Mamac za investitore u turizam

Zagrebačka berza nastoji da se specijalizuje i za investicije u turizam. Preduslov za to već postoji, s obzirom na to kakav je značaj kompanija iz tog sektora u trgovanju na berzi.

- Turistički sektor je već najbrojniji u smislu uvrštenih papira, treći je po tržišnoj kapitalizaciji, i čini otprilike 20 odsto trgovanja - naglašava predsednica Uprave ove berze Ivana Gažić.

Prema njenim rečima Zagrebačka berza osim u hrvatskim kompanijama potencijal vidi i u obližnjim turističkim državama, poput Crne Gore i Albanije.

Specijalizacija berzi nije novost na evropskom tržištu. Možda i najčuveniji ovakav primer je berza u Oslu koja se tokom godina profilisala kao vodeće mesto u Evropi za listiranje kompanija iz sektora brodarstva i uzgoja ribe, podseća Poslovni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike