Bajnans i SEC na sudu: Zaštita klijenata u prvom planu

14.06.2023

10:02

0

Najveća firma za kriptovalute i Komisija za hartije od vrednosti našle su se na sudu

Bajnans i SEC na sudu: Zaštita klijenata u prvom planu
Ilustracija - Copyright Pixabay

„Bajnans US“ i američka Komisija za hartije od vrednosti (Securities and Exchange Commission - SEC) usaglasili su se da rade na dogovoru kojim se izbegava potpuno zamrzavanje sredstava na platformi za trgovanje kriptovalutama, koju je regulator optužio da radi ilegalno.

Američki okružni sudija Ejmi Berman Džekson rekla je u utorak da dve strane "nisu toliko udaljene" u pogledu načina da zaštite milijarde dolara sredstava klijenata bez zatvaranja kriptoberze dok je u toku tužba SEC-a. Ona ih je uputila sudiji za prekršaje da rade na kompromisnom sporazumu, prenosi „Blumberg Adrija“.

- Detaljima bolje da se bavite vi nego ja - rekla je Džekson tokom saslušanja u Vašingtonu.
Sudija je kazala da ako se postigne dogovor, ona više neće morati da odlučuje o zahtevu SEC za mere u pogledu zamrzavanja sredstava.

SEC je prošle nedelje tražio zamrzavanje imovine za „Binance.us““, platformu za trgovanje kriptovalutama u vlasništvu osnivača „Bajnans hodlings“ Čangpenga Žaoa.

U svojoj tužbi od 5. juna, SEC je optužio „Bajnans“ i Žaoa za pogrešno rukovanje sredstvima klijenata, obmanjivanje investitora i regulatora i kršenje pravila o hartijama od vrednosti.

Kriptoberze prilično mirne

Dramatične tužbe SEC protiv "Bajnansa" ali i "Koinbejz" zasad ne prave prevelike probleme kriptovalutama. Bitkoin se drži na oko 26.000 dolara, što je mesečni pad od oko šest odsto ali i godišnji rast od gotovo 14 odsto.

„Binance.us“, koji se bori protiv tužbe SEC i tvrdi da je imovina klijenata bezbedna, saopštio je tokom saslušanja da bi blokiranje toka svih sredstava osakatilo njegovo poslovanje i povredilo klijente.

- Nismo voljni da prihvatimo smrtnu kaznu osam dana nakon pokretanja našeg slučaja - rekao je povodom zahteva za zamrzavanje sredsatava sudiji jedan od advokata „Binance.us“.
Berza treba da ima mogućnost da pokrije obične poslovne troškove kao što su plaćanja zakupnine, plate, dobavljači i licenciranje softvera, rekao je advokat.

Sudija se saglasila s tim.

- Potpuno gašenje bi stvorilo značajne posledice, ne samo za kompaniju, već i za tržišta digitalne imovine uopšte - rekla je ona tokom saslušanja.

Pare klijenata "šetaju" svetom

Prema navodima iz tužbe, „Bajnans“ je nepropisno prebacio milijarde dolara sredstava klijenata na bankovni račun za entitet koji kontroliše Žao. Ta sredstva su prebačena trećoj strani, a zatim se činilo da se koriste za kupovinu i prodaju kriptovaluta, poručio je regulator.

„Bajnans“ je, kao odgovor na zahtev SEC za zamrzavanje imovine, predložio kompromis koji bi uključivao prenos kripto aktive američkih klijenata u nove novčanike sa novim privatnim ključevima koji bi bili pod isključivom kontrolom službenika „Binance.us“, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

U ranijem memorandumu, SEC je naveo da "Žao i Bajnans imaju obrazac i praksu mešanja sredstava klijenata", kao i "premeštanja sredstava izvan SAD i/ili na blokčejn gde su van domašaja ovog suda".

U memorandumu se navodi da imovina klijenata „Binance.us“ iznosi više od 2,2 milijarde dolara i opisuje Žaoa kao "stranog državljanina koji je otvoreno izneo svoje stavove da ne podleže jurisdikciji ovog suda".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike