Nemačka vapi za jednom grupom radnika: Sve ih je manje, a plata od 2.200 evra

17.06.2023

23:17

0

Mediji pišu kako sve manje dece zna da pliva, pa tako čak 59 odsto desetogodišnjaka ne zna da pliva

Nemačka vapi za jednom grupom radnika: Sve ih je manje, a plata od 2.200 evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemačkoj nedostaje oko 3.000 spasilaca na bazenima i taj broj se povećava svake godine, procenjuje nemačko udruženje profesionalnih spasioca (BDS). U ovoj zemlji sve češće otvoreni bazeni ostaju zatvoreni zbog nedostatka radnika. Najčešći razlog manjka radnika je zbog velike odgovornosti koju ovaj posao sa sobom nosi i male zarade.

"Ovaj posao obuhvata četiri u jednom: spasilac, tehničar, policajac, a ponekad i psiholog", objašnjava 61-ogodišnjak i dodaje kako je radno vreme na ovim poslovima nepovoljno, a radi se vikendima i praznicima.

Početna plata je 2.200 evra bruto. Mediji pišu kako sve manje dece zna da pliva, pa tako čak 59 odsto desetogodišnjaka ne zna da pliva. Sve više časova plivanja se otkazuje, pa se u udruženju plaše kako će Nemačka postati društvo neplivača.

Freepik
 

"Sad moramo da skratimo radno vreme, na žalost kupača, jer nas nema dovoljno", kaže jedan od spasilaca i dodaje kako je zabrinut zbog niske zarade. Uostalom, na njemu i njegovim kolegama leži velika odgovornost: moraju da nadziru 375 kvadratnih metara vodene površine, a zato su jako malo plaćeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike