Bajnans isključen sa bankarskog tržišta u SAD

09.06.2023

10:28

0

Autor: 24sedam

Nakon pokretanja tužbe Komisije za hartije od vrednosti protiv Bajnansa i Koinbejza, američka administracija dalje steže obruč oko kripto tržišta

Bajnans isključen sa bankarskog tržišta u SAD
Čanpeng Žao, CEO Bajnansa - Copyright Tanjug/AP Photo/File

"Bajnans" (Binance.US) biće isključen iz bankarskog sistema u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Komisija za hartije od vrednosti te države (SEC) pokrenula postupak protiv kriptoberze, piše „Blumberg Adrija“.

Kompanija je klijentima poslala imejl u kom se navodi da su banke sa kojima je sarađivala rekle da nameravaju da zamrznu kanale za plaćanje u američkim dolarima već 13. juna.
To znači da će "naša mogućnost da prihvatamo depozite u dolarima i obrađujemo isplate u ovoj valuti biti ugrožena", rekla je kompanija, dodajući da će rezerve održati na nivou 1:1 za sve klijente.

Bajnans“ je na Tviteru objavio da "danas obustavlja dolarske depozite i trajne naloge" i prihvata samo razmene kripto-za-kripto".

„Bajnans“ je u imejlu klijentima rekao da su navodi SEC-ja "neopravdani" i da će "nastaviti da se energično brane".

Platforma je saopštila da će ukloniti valutne parove koji uključuju američki dolar počevši od sledeće nedelje, ali će nastaviti da nudi trgovinu parovima koji uključuju stejblkoine - tokene koji bi trebalo da imaju stalnu vrednost, obično od jednog dolara.

Tužbe oborile kripto tržište

U tužbi sa kojom je javnost upoznata u ponedeljak, SEC je optužila kriopto berzu i njenog osnivača Čanpeng 'CZ' Žaoa za pogrešno upravljanje sredstvima klijenata, obmanjivanje investitora i regulatora i kršenje pravila o trgovanju hartijama od vrednosti. Agencija je naknadno saopštila da planira da zamrzne imovinu kompanikje koja stoji iza berze i zaštiti sredstva klijenata, uključujući povraćaj ulaganja za klijente iz inostranstva.

Screenshot:coinmarketcap.com
Vrednost bitkoina u poslednjih mesec dana

 

„Bajnansov“ token BNB pao je za čak 4,4 odsto u petak, nastavljajući tendenciju iz nedavnog perioda slabih učinaka kriptotržišta. Vrednost BNB-ja je potonula oko 17 odsto ove nedelje, dok je indeks koji pokazuje kretanje 100 najvećih novčića nazadovao za oko četiri odsto.
Najveće valute na tržištu, bitkoin i eter oslabile su oko jedan odsto u prepodnevnom trgovanju u Aziji.
SEC je ove nedelje, nakon tužbe protiv „Bajnansa“, pokrenuo i proces protiv kompanije „Koinbejz“ (Coinbase Global Inc), koja je takođe navodno prekršila pravila o trgovanju hartijama od vrednosti.
„Koinbejz“ je odbacio tvrdnje SEC i rekao da je spreman da vodi pravnu borbu sve do Vrhovnog suda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike