UBS pravno završio preuzimanje Kredi Svisa

12.06.2023

09:39

0

Autor: 24sedam

Švajcarski bankarski gigant „UBS“ finalizirao je otkup svog bivšeg konkurenta banke „Kredi Svis“, javila je banka u otvorenom pismu objavljenom u švajcarskom dnevniku „NZZ“.

UBS pravno završio preuzimanje Kredi Svisa
Ilustracija/Kredi svis - Copyright Profimedia

- Finalizirali smo pravno preuzimanje Kredi Svisa - navela je banka, dodajući da se radi o "početku novog istorijskog poglavlja za novi entitet".

Otkupom se stvara megabanka kakva do sada nije postojala u Švajcarskoj. Njena veličina zabrinjava i političke zvaničnike. Hiljade radnih mesta mogle bi da nestanu samo u Švajcarskoj zbog dupliranja posle spajanja banaka.

„Kredi Svis“ banka, druga banka po veličini u Švajcarskoj, u martu je preko noći postala nelikvidna zbog niza loših investicionih odluka i straha klijenata koji su u panici dizali štednju.

Vlasti u Švajcarskoj su, uz podršku centralne banke i finansijskih regulatora, dogovorile prodaju „Kredi Svisa“ „UBS-u“ za 3,25 milijardi dolara.

Ovo spajanje otvara veliki posao za „UBS“ koja je u otvorenom pismu naglasila svoj konzervativni pristup kada se radi o riziku uz navode da neće praviti kompromis.

Šef Švajcarske narodne banke, Tomas Džordan smatra da nije bilo drugog rešenja.

- Naravno da je šteta da sada ostaje samo jedna (velika banka). Ali siguran sam da bi, da nije uspelo otkupljivanje banke od strane „UBS-a“, došlo do međunarodne krize, a još gore bi bilo za Švajcarsku - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike