Niko neće da radi u Poreskoj, a vrlo je značajna

31.05.2023

10:34

0

Borba protiv sive ekonomije bi mogla da postane manji problem za poreske uprave u regionu od onog – ko će to da radi

Niko neće da radi u Poreskoj, a vrlo je značajna
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Borba protiv sive ekonomije i izbegavanje plaćanja poreza jedan je od najvećih izazova svih poreskih uprava zemalja regiona. Ali, ova značajna institucija koja daje osnovu funkcionisanju čitave države, uskoro bi mogla da taj zadatak ispunjava sa još većim problemima, poručili su u Bečićima direktori poreskih uprava na Samitu guvrnera, ministara finasija i direktora poreskih uprava.

Na jučerašnjem panelu je istaknuto da je veliki problem što te institucije ne mogu da dođu do kadra koji želi da radi u poreskim upravama. A adekvatan kadar neophodan je da se obezbedi veća naplata, odnosno manje državnog zaduživanja.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Miroslav Đinović rekao je da da ulaganje u jednu poresku upravu nije trošak već investicija u budućnost.

- Sve što može da se digitalizuje mi to radimo. Međutim, delimo sudbinu svih zemalja regiona što se tiče nedostatka radne snage. Poreska uprava nikada ne može biti atraktivan poslodavac zato radniku treba obezbediti pristojan status - kazao je Đinović.

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Vladimir Bulajić kazao je da je uprava, na čijem je čelu, unazad nekoliko godina sprovela određene reforme.

- Spojili smo Poresku upravu i Upravu carina i to je dobra stvar. Sada su pred nama veliki izazovi. Radimo na digitalizaciji, a neophodno nam je i snaženje kadrovske strukture - rekao je Bulajić.

Smanjiti sivu ekonomiju, povećati transparentnost trošenja

U narednom periodu, kaže direktor Poreske uprave Hrvatske Božidar Kutleša očekuju nas poreske promene kako očekivane, tako i neočekivane.

- Sve ono što Poreske uprave uspeju da naplate dovodi do toga da se smanjuje potreba za državnim zaduženjima. Ono što nam olakšava posao jeste transparentno trošenje novca - rekao je Kutleša.

Zbog državnih deficita očekivanja država od poreskih uprava su velika, zato postoje određeni pritisci nad tim institucijama.

Statistika pokazuje da sve poreske uprave beleže rast naplate prihoda, rečeno je na samitu.

- Pozivam privrednike da plaćanjem prihoda sigurno posluju. Bolje im je da novac iskoriste za plate zaposlenima i za investicije, a ne za sankcije i kazne - rekao je direktor Poreske uprave Federacije BiH Šerif Isović.

Direktori poreskih uprava da u zemljama regiona saglasni su da i dalje postoji značajan procenat sive ekonomije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike