Šta od poreza plaćamo u junu: Prvi se Poreskoj javljaju zabavnjaci

29.05.2023

09:24

0

Autor: 24sedam

Poreska uprava je objavila poreski kalendar za mesec jun

Šta od poreza plaćamo u junu: Prvi se Poreskoj javljaju zabavnjaci
Ilustracija - Copyright Pixabay

Prema Poreskom kalendaru koji je objavila Poreska uprava, prvi u mesecu junu svoju obavezu prema državnom budžetu trebalo bi da ispune izvođači estradnog programa.

Do 05. juna rok je da se dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u maju mesecu, na Obrascu OZU.

Takođe, do istog dana poslodavci imaju rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na Obrascu IOSI, za maj mesec i uplata sredstava.

Nedelju dana kasnije, 12. juna, stiće rok za podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja na Obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za  mesec maj.

Isti dan je i poslednji za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec maj od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Sredinom meseca, 15. juna, mora da se plati akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za mesec maj.

Takođe, tada se plaća i akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za mesec maj, kao i plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za mesec maj.

Istog dana roke je i za poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za mesec maj.

Oni koji plaćaju porez na dodatu vrednost, 15. juna moraju da podnesu poresku prijavu na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec maj.

Isti dan je rok i za podnošenje obrasca PID PDV 1 za maj mesec ako je u maju mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Za ovaj datum vezano je i plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za mesec maj.

Na kraju, 15. jun je i datum za plaćanje obračunate akcize za period od 16. do 31. maja, zatim podnošenje poreske prijave za obračun akcize za mesec maj, na Obrascu PP OA, kao i podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za maj mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Dobit pravnih lica i bilansi

Sledeći „poreski datum“ u kalendaru je 29. juna, kada se podnosi poreska prijava za akontaciono/konačno utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica, na Obrascu PDP, uz koju se podnosi odgovarajući propisani poreski bilans:

Takođe, tada se predaje i Poreski bilans obveznika poreza na dobit pravnih lica za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PB 1, zatim Poreski bilans stalne poslovne jedinice za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBPJ, kao i Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni plan za budžetski sistem za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBN.

Istoga dana rok je i za Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za privredna društva, zadruge i preduzetnike, odnosno kontni okvir za druga pravna lica za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBN 1, kao i Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za banke za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBN 2, i Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za Narodnu banku Srbije za period od 01.01. do 31.12.2022. godine, na Obrascu PBN 3.

Uz navedene poreske bilanse podnose se propisani obrasci i ostala propisana poslovna dokumentacija.

Za ovaj datum vezano je i plaćanje razlike  između konačno obračunatog poreza na dobit za 2022. godinu i plaćenih akontacija.

Poslednji dan na spisku je 30. jun, kada se plaćaju doprinosu za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za maj 2023. godine, kao i obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu junu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike