Blizu istorijskog dna: Erdogan ponovo „oborio“ liru

29.05.2023

10:26

0

Novčane berze negativno reagovale na ishod izbora u Turskoj

Blizu istorijskog dna: Erdogan ponovo „oborio“ liru
Turska lira - Copyright Pixabay

Turska lira pala je blizu istorijskog minimuma u odnosu na američki dolar nakon pobede aktuelnog predsenika Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj

U 9.10 jedan američki dolar se na tržištima prodaje za 20,05 turskih lira, dok je negativni rekord zabeležen u petak, kada se dolar prodavao za 20,06 lira, prenosi Rojters.

Turska valuta je izgubila više od šest odsto svoje vrednosti od početka 2023. godine, a njena vrednost je u poslednjih deset godina pala za više od 90 odsto.

Screenshot: Bloomberg
Turska lira prema dolaru u poslednjih pet godina

 

- Erdoganova pobeda ne nudi sigurnost stranim investitorima - smatra stručnjak kompanije „Telimer“, Hasnain Malik.

On smatra da su male šanse da se predsednik Turske nakon izbora vrati standardnoj ekonomskoj politici.

Wall Street predviđa dalje slabljenje lire, a Morgan Stanley upozorava da bi mogla dostići 26 dolara pre nego što se ranije očekivalo i da bi mogla da se spusti na 28 do kraja godine, ukoliko Erdogan nastavi sa svojom politikom održavanja niskih kamatnih stopa. Wells Fargo & Co očekuje da će valuta dostići 23 do kraja kvartala, piše "Blumberg Adria" (Bloomberg Adria).

 

Centralna banka "mimo sveta"

Centralna banka Turske u toku prethodne dve godine postepeno obarala referentnu kamatnu stopu, sa 19,0 odsto na sadašnjih 8,5 odsto, što je u suprotnosti sa kretanjima kamata većine centralnih banaka u svetu.

Inflacija je Turskoj je, prema državnoj statističkoj agenciji Turkstat, u aprilu iznosila 43,68 odsto.

Predsednik Erdogan je u svom govoru nakon izborne pobede saopštio da je visoka inflacija gorući problem u zemlji i da će ona pasti, ali ekonomski analitičari su i dalje skeptični.

Kopredsednik savetničke firme „Teneo“, Volfango Pikoli, procenjuje da nova turska vlada neće preduzimati sasvim standardne ekonomske mere, ali da će donekle korigovati sadašnji pristup.

Erdoganov nekonvencionalan pristup kamatnim stopama - on veruje da niže stope dovode do niže inflacije - ostavlja tržišta u neizvesnosti zbog nepredvidive kombinacije ad hok propisa i intervencija, a nove mere se uvode neformalno i gotovo svakodnevno. One su takođe naterale investitore da beže, pri čemu su ukupna strana ulaganja u turske akcije i obveznice smanjena za oko 85 odsto, ili gotovo 130 milijardi dolara, od 2013. godine.

- Očigledno je da trenutni ekonomski model ne funkcioniše - rekao je Burak Cetinceker, menadžer novca u Strateji Portfoyu u Istanbulu. "Erdogan je verovatno svestan toga, a skorašnja skromna tranzicija ka tradicionalnim politikama je verovatna jer inače nije održivo. Bilo kakav signal u tom smeru bi bio dobrodošao na tržištima.”

Politike su takođe bile skupe, jer je centralna banka potrošila skoro 200 milijardi dolara u proteklih godinu i po da bi podstakla liru, neto devizne rezerve su postale negativne, a inflacija je porasla iznad 80 odsto prošle godine pre nego što je pala na 44 odsto u aprilu. Pred vikend, trgovci su se više nego ikada verovali u pad turske valute, kladeći se da će tržišne snage na kraju nadvladati vladinu kontrolu.

Redžep Tajip Erdogan pobedio je juče u drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate, prenele su agencije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike