Erdogan opet oborio liru: Smenjeni viceguverneri Centralne banke

14.10.2021

07:28

0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smenio je danas tri člana Odbora za monetarnu politiku Centralne banke (MPC), i to se odmah osetilo na ceni domaće valute

Erdogan opet oborio liru: Smenjeni viceguverneri Centralne banke
Copyright Profimedia

Predsednik Erdogan je smenio tri člana u centralnoj banci a na njihovo mesto imenovao dva nova, nakon čega je nacionalna valuta lira dostigla rekordno niske vrednosti.

Prema službenom glasilu zemlje, smenjeni su zamenici guvernera Semih Tumenand i Ugur Namik Kučuk, zajedno sa drugim članom MPC, Abdulahom Javasom.

Erdogan je imenovao Tahu Čakmaka za zamenika guvernera centralne banke, a Jusufa Tunu za člana MPC -a, prenosi Rojters.

Turska lira je nakon objave pala na rekordno nizak nivo od 0,09 prema dolaru, što je gubitak od jedan odsto tog dana, a od početak godine oko 19 odsto.

Do promena članova MPC došlo je nakon što je predsedništvo u sredu uveče saopštilo da se Erdogan sastao sa guvernerom Centralne banke Sahapom Kavdžiogluom.

Prošlog meseca, centralna banka smanjila je svoju referentnu kamatnu stopu na 18 odsto sa 19 odsto uprkos godišnjoj inflaciji od skoro 20 odsto. To je potez koji analitičari smatraju najnovijim dokazom političkog uplitanja Erdogana, koji je sam sebe opisao neprijateljem kamatnih stopa“.

Prošle nedelje su tri izvora upoznata sa tim pitanjem saopštila Rojtersu da je Erdogan izgubio poverenje u Kavdžioglua, manje od sedam meseci nakon što je otpustio njegovog prethodnika, kao i da njih dvojica imaju slabiju komunikaciju poslednjih nedelja.

Erdogan je poslednjih godina napravio niz promena u Centralnoj banci, a agencija navodi da je otpustio tri guvernera u poslednje dve i po godine zbog političkih neslaganja, što je negativno uticalo na liru i ozbiljno narušilo kredibilitet i predvidljivost turske monetarne politike.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike