Redžep Tajip Erdogan ostaje na tronu Turske! Prioritet - obnova gradova srušenih u stravičnim zemljotresima (FOTO)

29.05.2023

00:21

0

Prvi put da se u Turskoj organizuje drugi krug predsedničkih izbora

Redžep Tajip Erdogan ostaje na tronu Turske! Prioritet - obnova gradova srušenih u stravičnim zemljotresima (FOTO)
Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u današnjem drugom krugu izbora za predsednika Turske sa 52,14 odsto osvojenih glasova, saopštio je danas predsednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate.

Jener je rekao da je posle 99,43 odsto otvorenih glasačkih kutija, Erdoganov rival, opozicioni kandidat, Kemal Kiličdaroglu, osvojio 47,86 odsto glasova, preneo je Rojters.

Jener je naveo da je Erdogan dobio više od dva miliona glasova više od Kiličdaroglua, a da neprebrojani glasovi neće promeniti rezultat.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je na skupu ispred predsedničke palate u Ankari, nakon što je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora, da je sada vreme da se radi i da je prioritet obnova gradova srušenih u zemljotresima 6. februara.

Erdogan je u obraćanju pristalicama u Ankari, u nedelju uveče, takođe, obećao da će smanjiti inflaciju.

Tanjug/AP/Ali Unal
 

On je obećao i da će više Sirijaca, od kojih su milioni prešli u Tursku, vratiti u matičnu zemlju, preneo je Bi-Bi-Si.

- Sklopili smo dogovor sa Katarom za novi projekat u Siriji - istakao je Erdogan, navodeći da će biti izgrađeni domovi za milion izbeglica.

Tanjug/AP/Ali Unal
 

Podsetimo, Turska je danas po prvi put u istoriji o predsedniku odlučivala u drugom krugu izbora, a više od 64 miliona građana sa pravom glasa biralo je između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Turski javni servis TRT je naveo da je izlaznost u drugom krugu bila nešto manja u odnosu na prvi krug, pošto je na birališta izašlo 84,58 odsto glasača.

Erdogan je, obraćajući se novinarima pošto je glasao u školi u Istanbulu, istakao da je ovo prvi put da se u Turskoj organizuje drugi krug predsedničkih izbora.    

Murad Sezer/Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan

On je, takođe, pohvalio visok odziv birača u prvom krugu i rekao da očekuje da će izlaznost birača danas ponovo biti velika.

- Molim se Bogu da oni (izbori) budu od koristi za našu zemlju i naciju - rekao je on.

Kiličdaroglu (74), je opisao drugi krug kao referendum o budućnosti zemlje.        

- Ovi izbori su održani u veoma teškim okolnostima, bilo je raznih kleveta - rekao je Kiličdaroglu nakon glasanja i dodao da veruje u zdrav razum ljudi. 

AP Photo/Ali Unal
Kemal Kiličdaroglu

Takođe, Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike